Directie Villa Rosa wist van vernederende foto's bejaarden

OCMW-rusthuis Villa Rosa.
Karolien Coenen OCMW-rusthuis Villa Rosa.
In tegenstelling tot eerdere beweringen was de directie van woonzorgcentrum Villa Rosa in Sint-Truiden wel op de hoogte van de beruchte chatgroep met ongepaste foto's van dementerende bewoners. Een medewerkster mailde vorig jaar meer dan 200 schermafdrukken met teksten en foto's naar de directie. Dat schrijft het Belang van Limburg, dat zegt over bewijs te beschikken. Ook Het Nieuwsblad bericht over het nieuws. Maandag onthulde Het Laatste Nieuws nog wantoestanden in Villa Rosa. “Toen bleek dat mijn moeder een scheenbeen- en kuitbeenbreuk had opgelopen, had de directie geen antwoord”, klonk het bij familieleden van een bewoonster. 

Vorig jaar kwam aan het licht dat vier vrouwelijke zorgverleners van Villa Rosa ongepaste foto's maakten op de werkvloer en die met elkaar deelden in een besloten chatgroep. Enkele van deze foto's - en de bijhorende commentaren - vormen het onderwerp van het gerechtelijk onderzoek dat vandaag nog steeds loopt. Uit dat onderzoek blijkt ook dat er in 2017 al incidenten waren met een van de vier zorgverleners. Het gaat over agressief gedrag naar de bewoners, zowel verbaal als fysiek.

De directie van het rusthuis en OCMW-voorzitter Pascy Monette (Open Vld) hebben altijd formeel ontkend dat ze op de hoogte waren van die beelden. De redactie van de krant heeft nu naar eigen zeggen het bewijs dat een medewerkster van Villa Rosa de directie een jaar geleden al meer dan 200 schermafdrukken heeft bezorgd uit de chatgroep.

Minstens twee familieleden doorbraken maandag in Het Laatste Nieuws de stilte die rond het Villa Rosa-schandaal hing. Ze vroegen de directie openlijk te zeggen wat er met hun familieleden gebeurd was. Dat schrijnende relaas leest u hier.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martine Delcol

  Gerry .. Ik kan getuigen dat het juist wel om winstbejag gaat .. Het personeelstekort is de schuld vab de directie die veeleisend is en opdrachten geeft om bv minder tijd te besteden aan hun bewoner .. Als je iets aanklaagt bij directie dan word je niet au serieux genomen, personeel word aangeworven maar vertrekken vlug omdat ze net die schrijnende toestanden zien en niet aankunnen of melden zich ziek. En de cirkel is weer rond .. Holdings willen maar een ding winst maken en alle beetjes helpen

 • Gerry Cle

  Zulke praktijken hebben niets te maken met winstbejag of te weinig personeel. Deze daders genoten gewoon van het vernederen van hulpeloze ouderen en pochten ermee bij elkaar. Een directie die zulke mensonterende praktijken door de vingers ziet kan onmogelijk in functie blijven.

 • Sara Verstraeten

  Ik zal zelf voor men ouders zorgen in plaats hun lot aan gekke mensen over te laten zij hebben ook voor mij gezorgd toen ik klein was

 • jos beverke

  Ja en er wordt in vele instellingen soms onmenselijk gereageerd op de meest zwakken, die meestal geen familie meer of een ontoereikend pensioentje hebben.Mijn vrouw en ik bezochten eertijds een menske dat niemand meer had. Ze was zo gelukkig als we haar bezochten en een babbeltje kwamen doen.Toe ze eens een opmerking had gemaakt omdat ze iets te eten kreeg wat ze niet mocht eten werd er haar verweten dat ze moest zwijgen omdat ze toch op kosten van de gemeenschap leefde....

 • Jos Plessers

  Moesten mijn ouders nog leven,ik zorgde er zelf voor.