Directie De Lijn: "Morgen weer bussen in Hageland"

BELGA
Volgens de directie van De Lijn Vlaams-Brabant gaan de chauffeurs van de stelplaatsen Tienen en Tielt-Winge morgenochtend na twee dagen staking terug aan het werk. Dat is volgens De Lijn het resultaat van overleg vandaag met de vakbonden. ACLVB-vakbondssecretaris Sven Desmedt stelt evenwel dat de bereikte afspraken nog moeten voorgelegd worden aan de chauffeurs en dat het een dubbeltje op zijn kant wordt of zij morgen het werk hervatten.

De staking van een deel van het personeel is zoals bekend een protest tegen het uitblijven van duidelijkheid over de dienstroosters na de verhuis van de stelplaats van Tienen naar Tielt-Winge en Leuven. De directie laat in een mededeling weten dat ze het akkoord dat in september vorig jaar gesloten werd met de vakbonden volledig zal respecteren. De medewerkers zullen minstens zes maanden op voorhand ingelicht worden over de concrete verhuisdatum.

"Vandaag kennen ze reeds hun toekomstige werkplaats evenals begeleidingsmaatregelen. Aangezien de dienstregeling die op het moment van de verhuis vandaag nog niet gekend is, is het onmogelijk om nu al de details de dienstroosters te bespreken", aldus De Lijn. Directeur Johan Van Looy betreurt andermaal de stakingsactie sterk.

"Wij hebben tijdens deze onderhandelingen echter niet helemaal bekomen waarvoor er gestaakt wordt. Een aantal van de mensen uit de stelplaats Tienen, die vandaag op vaste uren rijden, zullen na de verhuis in Tielt-Winge volgens variabele uren moeten gaan rijden wanneer De Lijn hen oproept. Eén van onze eisen was dat iedereen die nu op vaste uren rijdt dat ook in de toekomst kan doen. Dat is immers een veel beter statuut omdat men op voorhand weet wanneer men moet uitrijden. De directie heeft zich thans weliswaar geëngageerd om te bekijken of er in Tielt-Winge vaste diensten kunnen bijkomen. Wij eisten echter dat iedereen met een vaste rol die ook na de verhuis van de stelplaats zou kunnen behouden. Of dat voldoende zal zijn voor de stakende chauffeurs valt nog af te wachten. Ze worden hierover in de loop van de avond individueel bevraagd. Wellicht zullen we pas morgenvroeg weten of er effectief opnieuw gereden wordt", aldus Sven Desmedt (ACLVB), die ook scherp uithaalt naar het ACV "dat tijdens de onderhandelingen een bondgenoot was van de directie".