Directeur parkeerbedrijf stak 4,6 miljoen euro kleingeld in eigen zak

Toenmalig Apcoa-directeur Patrick R. samen met zijn vrouw. De man stal miljoenen aan muntjes uit de geldlades van parkeermeters in Antwerpen.
rv Toenmalig Apcoa-directeur Patrick R. samen met zijn vrouw. De man stal miljoenen aan muntjes uit de geldlades van parkeermeters in Antwerpen.
De technische directeur die de Antwerpse parkeerfirma Apcoa jarenlang heeft opgelicht door parkeergeld op zijn eigen rekening te laten belanden, heeft nog meer geld achterovergedrukt dan aanvankelijk werd gedacht. Dat meldt De Tijd.

Twee jaar geleden kwam aan het licht dat Patrick R. jaren aan een stuk werknemers geldlades uit de parkeermeters apart liet houden. "Voor een steekproefcontrole", zei hij. In werkelijkheid ruilde hij telkens duizenden euro's kleingeld om bij banken, die het op zijn persoonlijke rekening stortten.

Bij de ontdekking van de oplichting werd de schade door Apcoa geraamd op 2,5 miljoen euro. Uit het voorlopige onderzoeksrapport van de politie blijkt echter dat de totale schade zeker 4,6 miljoen euro bedraagt. Dat meldt Apcoa zelf in zijn jaarrekening, schrijft De Tijd. Er waren al aanwijzingen dat de omvang van de diefstal stevig kon oplopen. Dat wordt nu dus bevestigd.

De fraude werd blootgelegd bij een interne controle van de parkeerinkomsten in Antwerpen. De stelende werknemer zou al het geld opgemaakt hebben aan reizen, luxe en feestjes voor zijn BV-vrienden.

De oplichting doet het parkeerbedrijf geen goed. In 2016 boekte het nog een nettowinst van bijna 1,2 miljoen euro, vorig jaar noteerde het een nettoverlies van 430.000 euro. Omdat de schade groter blijkt dan gevreesd, moest Apcoa bovendien een extra voorziening van 2,2 miljoen euro aanleggen. Apcoa betaalde al 1 miljoen euro terug aan de stad.
136 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gino Denil

  In sommige scholen heb je dat ook. Koffie en drinkautomaten waarvan het geld naar een zwarte kas vloeit. Soms zonder medeweten of controle door een inrichtende macht. En misschien wel naar de rekening van de directeur.

 • Lucien Mertens

  En het kon zomaar...

 • jacques vansteenkiste

  voor de man in de straat willen ze alle betalingen met cash geld afvoeren en laten betalen met kredietcards......en deze parkeerautomaten met munten zijn een bron van en voor zwart geld.....ook afvoeren en vervangen door betaalautomaten met cards of smart phones....

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Ons kent ons ! En in Antwerpen merkten ze er niets van ? Wie kan dit begrijpen .....

 • Marc De Vos

  Kan alleen in België..