Directeur Brusselse vzw verdiende 18 jaar lang tot 1.000 euro per dag (!) als schijnzelfstandige

Michel Leroy van de vzw GIAL.
Stad Brussel / Bruzz Michel Leroy van de vzw GIAL.
Michel Leroy, oud-directeur van de vzw Gial heeft 18 jaar lang tot 1.000 euro per dag verdiend als schijnzelfstandige. Dat blijkt uit een audit in opdracht van het Brusselse schepencollege, waarover Le Vif/L'Express bericht. De vzw beheert de informatica van de stad Brussel. 

Leroy heeft tussen 2000 en 2017 ongeveer 3 miljoen euro opgestreken als consultant, zo blijkt uit de audit. En dat terwijl hij ook een van de directeurs was van vzw Gial. Bart Dhondt, die voor Groen in de Brusselse gemeenteraad zetelt, verklaart dit aan VRT: "Het komt erop neer dat 18 jaar lang een directeur van een vzw van de stad Brussel zich als consultant heeft laten betalen. Dus niet gewoon een arbeidscontract voor een directeur met de barema's van de stad, maar de man heeft zich laten betalen als een soort schijnzelfstandige."

"Hier gaat het over een praktijk die schepen na schepen, PS-mandataris na PS-mandataris, in stand is gehouden. Dit college kan niet gewoon zeggen dat dit dankzij die audit aan het licht is gekomen", aldus nog Dhondt aan VRT. "Het gaat hier over een contract dat de verantwoordelijke schepen telkens heeft moeten ondertekenen en waarbij men dus eigenlijk akkoord is gegaan met dat systeem. Er is geen audit nodig om te beseffen dat je een directeur van een organisatie niet uitbetaalt als zelfstandige."

Het gaat hier over een praktijk die schepen na schepen, PS-mandataris na PS-mandataris, in stand is gehouden

Bart Dhondt (Groen)

De handtekening van bevoegde schepenen verscheen 18 jaar lang onder het contract:  Carine Vyghen, Freddy Thielemans, Marie-Paule Mathias en Karine Lalieux, allemaal PS-leden. Vandaag is PS-schepen Mohamed Ouriaghli voorzitter van de raad van bestuur.

Opzeg

De nieuwe directie begrijpt naar eigen zeggen niet hoe het zo ver is kunnen komen, zeker niet omdat de bedragen in het contract zo hoog waren. "Je kunt gedurende een of twee weken samenwerken met een consultant aan die prijs, maar niet achttien jaar lang", reageert Mary-Odile Lognard, sinds augustus 2017 de directrice van Gial. De nieuwe directie maakte na de audit in december, na 18 jaar, een einde aan het contract met consultancybedrijf Altera Via, dat door directeur Michel Leroy wordt beheerd. 

Je kunt gedurende een of twee weken samenwerken met een consultant aan die prijs, maar niet achttien jaar lang

Mary-Odile Lognard, nieuwe directrice Gial

Leroy werkt momenteel een opzegtermijn af van zes maanden. Gial wil nog wel een beroep doen op zijn diensten als consultant, maar zijn bod zal worden vergeleken met dat van andere bedrijven en de tarieven zullen aanzienlijk verlaagd worden. Leroy zal bovendien niet meer tot het directiecomité van de vzw behoren.

Samusocial

Fabien Maingain (DéFI), fractieleider in de Brusselse gemeenteraad, sprak op RTBF zijn "verbijstering" uit. "Dit is een nieuw probleem binnen een vzw die gelinkt is aan de stad Brussel", zo onder meer verwijzend naar de onregelmatigheden bij Samusocial, die geleid hebben tot het ontslag van PS-burgemeester Yvan Mayeur. Maingain wijst er bovendien op dat Gial in 2006 al in opspraak kwam voor wanbeheer. 

 'A la tête du client'

CdH klaagt daarenboven aan dat de raad van bestuur van Gial, waarin ook lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen Didier Wauters zit, niet op de hoogte was van het contract. "Het is hemeltergend dat het stadsbestuur peperdure contracten maakt 'à la tête du client' - zonder de wet op overheidsopdrachten te respecteren - belastinggeld verspilt en pas na 18 jaar een einde aan dat contract maakt", reageert ook staatssecretaris Debaets. "De stad Brussel moet eindelijk eens leren dat samenwerken loont. Dat coherent en efficiënt bestuur beter is dan soloslim spelen." Debaets roept de stad ook op een beroep te doen op het Centrum voor Informatica van het gewest, "in plaats van dure consultants te betalen en per se eigen netwerken te willen aanleggen".
583 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Roger Poot

  Er gaan nog lijken uit de kast rollen in Brussel......

 • Yves Van Rossem

  En dit is zeker niet het enige geval .... van zeg maar ronduit corruptie (met een "C"). Waar kan men trouwens dergelijke praktijken aankaarten ? Bestaat er wel een instantie die zich met dergelijke (en ergere) corruptiegevallen bezighoud ?

 • DANNY WITTEVRONGEL

  Tot de laatste euro laten terugbetalen , desnoods zijn eigendom enz. verkopen.

 • Christine Laevers

  Benoït Defillefagne : Dat vind ik nu eens een goed idee! Dat mensen een bepaald percentage van hun belastingen kunnen 'geven' aan voorkeursdoelstellingen. Ik bv heb geen auto en blijf veel thuis, dus ik zal minder belastingssgeld wensen voor nog meer wegen of het onderhoud ervan. Iemand anders vindt dat dan wel heel belangrijk. Belangrijk voor mij zijn de basics : onderwijs, gezondheid en wetenschappelijk onderzoek. Voilà, ik weet al wat ik wil.

 • Kris Platteau

  N-Va is weer de enige die dit wilt uitspitten tot op het bot: Van Overtfelt stuurt de BBI erachteraan om heel die VZW door te lichten. Wat hebben die traditionele partijen toch dat ze dit allemaal maar normaal lijken te vinden? Van Hengel's uithaal "N-Va kan Brussel niet besturen" wil mss net dat zeggen : ze willen niet meedoen met dat maffieuze spel.