Dip in bloedvoorraad: Rode Kruis is dringend op zoek naar bloeddonoren

Rode Kruis-Vlaanderen
Rode Kruis-Vlaanderen heeft vandaag een dringende oproep naar bloeddonoren gelanceerd. "Het is voor heel wat mensen een drukke periode geweest, met de start van het schooljaar en het weer in de routine stappen na de grote vakantie. We stellen vast dat bloedgeven er dan bij inschiet", klinkt het bij de organisatie. "We konden de voorbije zomer de bloedvoorraad goed op peil houden, maar de dip die we altijd verwachten tijdens de zomermaanden heeft zich nu verplaatst naar het najaar".

Vooral de negatieve bloedgroepen staan bijzonder laag. O- is daarbij de uitschieter. Logisch, want maar 7 procent van de bevolking heeft die bloedgroep. Tegelijk kan dat bloed wel aan alle patiënten met alle mogelijke bloedgroepen toegediend worden. Dat maakt dat bloed extra "kostbaar".

"We rekenen op de Vlaming om een uurtje van zijn of haar tijd te willen vrijmaken om andere mensen te helpen. Het is een inspanning, dat weten we, maar je redt er letterlijk levens mee", zegt Rode Kruis-Vlaanderen. Alle donoren, ook die met een positieve bloedgroep of mensen die nog nooit bloed gegeven hebben, zijn welkom.

Alle info over bloedinzamelingen in heel Vlaanderen en de openingsuren van de 11 donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen zijn terug te vinden op www.rodekruis.be.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wouter Van Baelen

  Bloedgroep A- en geef al jaren bloed uit principe. Als ik ooit bloed nodig moet hebben, hoop ik dat er voldoende is. Heb hier nooit een dag verlof voor gekregen. Ik werk dan ook in de prive en niet voor de staat. Dus Katy ik hoop dat je het goed doel nooit nodig moet hebben. Aan JC mischien is je bloed zuur maar ik heb goede ervaringen met het Rode Kruis. Bloed geven doe je uit overtuiging en ja het kadobonnetje is mooi meegenomen en de gezellige koffie achteraf ook.

 • Sonja Wouters

  Ik had 23 jaar geleden mijn leven te danken aan 4 andere bloeddonoren. Ik geef nu met plezier 4 keer per jaar bloed en hoef daar niets voor in de plaats te hebben. Voor degene die niet willen geven om eender welke reden: het is te hopen voor jullie dat er genoeg van het juiste bloed op voorraad is als je iets voor hebt!

 • Freddy Debussche

  Op alles besparen, bloedgifte centra worden gesloten. Ellenlange wachttijden als men bloed wil geven wegens tekort aan bedden, artsen en personeel. En dan maar steen en been klagen dat er tekorten zijn. Zorg ervoor dat in elke gemeente een bloedafnamecentrum continue aanwezig is en het probleem is opgelost.

 • Ivan Dejonghe

  en waar moet je eigenlijk zijn buiten rode kruis om je op te geven ik kom op geen evenementen waar het rode kruis zou staan

 • Eida Lam

  Heb ab-, dus betalen! Ik moet ook betalen als ik naar het ziekenhuis moet!