Dinsdag betoging in Brussel voor steun aan Palestijnen

De Belgisch-Palestijnse Vereniging ABP (Association Belgo-Palestinienne) klaagt de aanvallen op de Gazastrook aan. De vereniging kondigt ook een betoging aan die dinsdag in Brussel zal plaatsvinden.

Conventie Genève geschonden
Volgens de ABP wordt met de aanval op Gaza de voorbije dagen het humanitair recht en de Conventie van Genève geschonden. De vereniging verwijst naar het feit dat er in het geviseerde gebied een grote bevolkingsdichtheid is en dat het gebied helemaal werd afgesloten van de buitenwereld. Concreet is dus de burgerbevolking het slachtoffer van het geweld. Er worden ook hospitalen onder vuur genomen.

"Geen enkele aanval met Kassam-raketten op Israël, hoezeer ook af te keuren, rechtvaardigt dit dagelijks bloedbad bij de Palestijnse burgerbevolking", staat in de mededeling van vandaag.

Dringend ingrijpen
De vereniging vraagt aan de VN en aan de internationale gemeenschap om actie te ondernemen. "De Europese Unie en België zijn verplicht om dringend in te grijpen, om te verhinderen dat Israël deze operatie voortzet waarvan de gevolgen kwalificeerbaar zijn als oorlogsmisdaden tegen burgers die zich niet kunnen verdedigen, gevangen in Gaza."

Dinsdag om 13 uur wordt verzameld aan het Schumanplein in Brussel. De oproep voor steun aan de Palestijnse bevolking is ook ondertekend door de secretaris-generaal van het ABVV, de voorzitter van het ACW en door een lid van het comité van de UPJB, een organisatie van vooruitstrevende joden in België. (belga/eb)