Dimitri Bontinck: "Afwijzing in 'Move Like Michael' was wel degelijk voedingsbodem voor radicalisering"

BELGA
Dimitri Bontinck was vorige week furieus na de hilarische 'Jadicalisejing'-reportage van 'De ideale wereld'. Ondertussen lijkt hij gekalmeerd, maar hij blijft verbazen met verrassende uitspraken. Hij laat nu optekenen dat de teleurstelling in 'Move Like Michael' wel degelijk een voedingsbodem voor radicalisering creëerde bij zijn zoon Jejoen, zoals het satirische programma beweerde.

"De publieke opinie wordt opgehitst tegen mij", zei hij vorige week nog. "Mijn advocaten bekijken hoe we de zender en de programmamakers hiervoor kunnen vervolgen." Deze week lijkt Bontinck al wat gekalmeerd. "Ik kan me zelfs enigszins vinden in het tweede deel van die zogezegde reportage", zegt hij in Dag Allemaal

Jelle De Beule, die de reportage becommentarieerde, opperde dat Jejoen radicaliseerde door de afwijzing door de jury van de talentenjacht. Ironisch natuurlijk, maar de 41-jarige vader kan zich wel vinden in die 'analyse'. "In die reportage hadden ze het erover dat Jejoen door z'n afwijzing in 'Move Like Michael Jackson' richting extremisme werd geduwd", stelt Bontinck een week na de uitzending. "Dat zou wel eens kunnen kloppen. Die jongen had een droom, en stuitte op een muur. Zo'n teleurstelling is een voedingsbodem voor radicalisering."

Die jongen had een droom, en stuitte op een muur. Zo'n teleurstelling is een voedingsbodem voor radicalisering

Dimitri Bontinck
PHOTO_NEWS

Clowns

Met het eerste deel van de reportage kon niet lachen. "Mijn advocaat is een klacht aan het voorbereiden. Satire mag van mij, en ik kan er vaak om lachen, maar dit noem ik beschadiging. Ze stellen mij en mijn zoon voor als clowns." 

Ook vandaag trok Dimitri Bontinck hard van leer tegen Bart De Wever, de Belgische staat en Staatsveiligheid. Zowat iedereen krijgt het verwijt naar het hoofd gesmeten medeplichtig te zijn aan het vertrek van zijn zoon naar Syrië.

Bontinck eist inmiddels een nieuwe identiteit en een nieuw adres in het buitenland. "En dat ze ons daar levenslang financieren", oppert hij. "Het hoeft niet ver te zijn, in Parijs kan ik al perfect over de straat lopen zonder herkend te worden, en Jejoen ook." Vraag is wel of Bontinck de belangstelling van de camera's zal kunnen missen...

Satire mag van mij, maar dit noem ik beschadiging

Dimitri Bontinck