Dikketruiendag moedigt je aan om vandaag de fiets te nemen

Getty Images
Vandaag is het weer zover: dan is het opnieuw Dikketruiendag. Thema is dit jaar 'klimaatflandriens' en de bedoeling is om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om een dag de auto in te ruilen voor de fiets. "Smeer je kuiten in en trek de spurt aan om de klimaateffecten door autoverkeer te verminderen", luidt het.

Het is dit jaar al de vijftiende keer dat het Departement Omgeving Dikketruiendag organiseert in Vlaanderen. De doelstelling is dezelfde als de voorgaande jaren: het klimaatprobleem onder de aandacht brengen en scholen, ondernemingen en overheden oproepen om te werken aan een beter en leefbaar klimaat. Met het thema van de klimaatflandriens zet de organisatie dit jaar de fietsers op kop. Speciaal voor deze jubileumeditie voert VRT-weerman en ambassadeur van Dikketruiendag Frank Deboosere als echte flandrien het klimaatpeloton aan. Op de affiche tekent hij als kopman present.

"Op het hoogste podium van Dikketruiendag staat in 2019 de klimaatflandrien die elke dag door weer en wind naar de school of naar het werk fietst. Als Vlaanderen massaal de fiets neemt, dan daalt de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen en is er minder lawaai. Niet voor één dag, maar het hele jaar door. Fietsen is gezond en het is kostenbesparend.”

Al 230 scholen, bedrijven en overheden schreven zich in voor deze vijftiende editie. "Dat lijkt niet zo veel, maar is dat wel", zegt Brigitte Borgmans van het departement Omgeving van de Vlaamse overheid. "Eén deelnemer is vaak een hele school of het volledige personeel van de stad Brugge.”

Op de website van Dikketruiendag staan verschillende formules, zoals een stevige klimaatronde of een lichtere formule 'Bidon Light'. Wie geen goede benen heeft om naar het werk of de school te fietsen, kan de fietsers steunen met bijvoorbeeld een fietsreparatie-actie. Ook andere klimaatacties die de CO2-uitstoot verminderen, zijn welkom. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peeters Freddy

    Stop dat belachelijk gedoe, ze had de verwarming 1 graadje minder zetten. Anuna De Wever en haar meelopers zouden moeten eisen om de verwarming op scholen op nul te zetten,dat zou pas goed zijn voor het klimaat.

  • Jos Spriet-Dewaele

    Ben benieuwd hoeveel klimaatspijbelaars hieraan gaat meedoen en te voet of openbaar vervoer naar school zal gaan. Met de fiets zal een ander probleem zijn want de meesten hebben die niet wegens niet nodig want ze worden overal gebracht met de auto of rijden er zelf mee

  • Peter Buyck

    Ik denk dat we klimaat, milieu en natuur van elkaar moeten scheiden qua debat. De rivieren vervuilen, de blikjes pils langs de bospaden... daar kunnen we wél iets aan doen. Lang voor onze tijden smolten de ijskappen... Ik herinner me niet dat er toen fabrieken waren of auto's rondreden... en toch smolten de kappen. Klimaat vs milieu vs natuurbeheer...