Dijsselbloem wil voorzitter van de eurogroep blijven

ANP
De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stelt zich kandidaat voor een nieuwe termijn als voorzitter van de eurogroep, het maandelijkse overleg van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden. Hij heeft dat vandaag bekendgemaakt.

De 49-jarige Dijsselbloem werd in januari 2013 benoemd tot voorzitter, voor een termijn van 2,5 jaar. Die periode loopt op 21 juli af.

Dijsselbloem denkt dat hij het proces "met vertrouwen" tegemoet kan zien en dat hij genoeg steun heeft binnen de eurogroep om zijn voorzitterschap te verlengen. "Er lijkt brede steun te zijn, maar je weet het pas als de briefjes zijn geteld", aldus Dijsselbloem.

De Nederlandse regering maakt nu de inschatting dat de kandidatuur van Dijsselbloem kansrijk is. Hij zou de afgelopen maanden voldoende steun hebben weten te verwerven bij andere eurolanden.

ANP

"Er lijkt brede steun te zijn, maar je weet het pas als de briefjes zijn geteld."

Jeroen Dijsselbloem

Moeilijk begin

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder dat ze de Spaanse kandidaat Luis de Guindos zou steunen. Maar Dijsselbloem zou op zijn beurt de steun hebben van grote landen als Frankrijk en Italië. De ministers van Financiën kiezen een eurogroepvoorzitter uit hun midden.

Dijsselbloem ziet de eventuele Duitse steun voor De Guindos niet als een probleem. "De samenwerking met Duitsland is prima, het vertrouwen over en weer ook. Dit hoort bij het proces. Er kunnen meerdere kandidaten zijn, maar uiteindelijk is een gewone meerderheid bij de geheime stemming voldoende", aldus de sociaaldemocraat.

Dijsselbloem had een moeilijk begin in zijn voorzitterschap van de eurogroep, met vooral veel kritiek op de manier waarop hij zich publiekelijk had uitgelaten rond de redding van Cyprus, in maart 2013. Maar al snel verwierf hij meer aanzien en respect en werd hij een hoofdrolspeler in de Europese pogingen om de Griekse schuldencrisis te bezweren.

Dijsselbloem (rechts) met de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi (midden) en Luis de Guindos (links).
EPA Dijsselbloem (rechts) met de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi (midden) en Luis de Guindos (links).

"Erkenning van Spaanse inspanning"

In Spaanse regeringskringen bevestigde men intussen dat De Guindos ook nog steeds naar de functie dingt. "Spanje heeft steun onder zijn Europese partners", aldus de bron. De conservatieve regering, die eind dit jaar naar de kiezer moet, vindt dat het voorzitterschap van de eurogroep een erkenning zou zijn voor "de inspanning die de Spaanse samenleving heeft gerealiseerd en het keerpunt dat dankzij de hervormingen is bereikt".

Na jaren van recessie en stagnatie knoopt de Spaanse economie vorig jaar opnieuw aan met groei. De vierde grootste economie van de eurozone nam met 1,4 procent toe. De werkloosheid in het land blijft wel een groot probleem. In het eerste trimester van dit jaar zat nog steeds 23,78 procent van de actieve bevolking zonder job.

Dijsselbloem met de Griekse minister Varoufakis.
EPA Dijsselbloem met de Griekse minister Varoufakis.