Digitale plofkraak treft geldautomaten Argenta: 144 geldautomaten uitgeschakeld

Illustratiebeeld.
BELGA Illustratiebeeld.
De Antwerpse spaarbank Argenta heeft 144 geldautomaten tijdelijk uitgeschakeld nadat criminelen ze hadden proberen leeg te maken door ze te hacken. Het is de eerste keer dat een financiële instelling in ons land het slachtoffer wordt van zo'n digitale plofkraak, schrijft De Tijd.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

 De pogingen tot digitale plofkraak vonden plaats op 27 en 28 juni in de Antwerpse gemeenten Borsbeek en Ranst. De criminelen proberen dan de computer van de geldautomaat te kraken, zodat ze de geldlade kunnen leegroven. Of dat ook gelukt is, zegt Argenta uit veiligheidsoverwegingen niet. 

“Argenta heeft preventief en tijdelijk de 144 geldautomaten van dat type uitgeschakeld en alle cash verwijderd. We willen de veiligheid laten primeren”, verklaart Argenta wel in een kort persbericht. “We analyseren deze zaak in samenwerking met Diebold, beheerder van de toestellen, om een snelle heropstart van deze toestellen te kunnen realiseren.”

Het Antwerpse parket bevestigde vrijdag dat er meerdere inbraak­pogingen zijn geweest in de regio en dat een onderzoek is begonnen. 

Een woordvoerster van Argenta preciseerde aan de openbare omroep VRT dat het het oudste type van geldautomaten is dat werd geviseerd. “Die automaten zouden binnen afzienbare tijd vervangen worden, maar uit voorzorg hebben we ze nu stilgelegd”, zegt ze.

Primeur voor België

Dat criminelen geldautomaten proberen te kraken door in te breken in hun besturingssystemen, is volgens kenners een primeur voor België. Maar nieuw is het fenomeen niet. In Duitsland werden meerdere banken drie jaar geleden het slachtoffer van een praktijk die 'jackpotting' heet. Daarbij breken criminelen in geldautomaten in door schadelijke software of malware te installeren. Ze kunnen de automaat zo sturen dat die biljetten begint uit te spuwen. In andere gevallen breken misdadigers in op de centrale IT-systemen waarop banken hun geldautomaten laten draaien.

Lees ook:

Politie kraakt EncroChat: 20 miljoen berichten van criminelen onderschept

Het ideale achterpoortje voor hackers: uw slimme toestellen zijn zo lek als een zeef (+)

Sterke stijging van het aantal geregistreerde feiten inzake hacking
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Van Nieuwenhuyze

  Het verhaal van de boswachter en de stroper !!

 • Stefaan Vanwijnsberghe

  Cash in digital age? Goe zot. Een volledig cashvrije economie, daar ben ik voorstander van. Weg met cashgeld en automaten etc. Ouderen moeten ook maar eens leren met een kaart werken...ik ben ook een oudere van 64 en dat verbazend goed. Al dat godoe met cash verdorie.

 • Abdel Nasser

  Als ik het zo lees kan ik concluderen dat gelukt is om geld af te halen. Anders zouden ze die maatregelen niet nemen.

 • MIEKE BLAUWENS

  DE banken breken zelf hun veiligheid af voor digitale betalingen.Terwijl je vroeger voor een digitale betaling nog steeds een code moest ingeven moet je nu nog enkel je kaart scannen. Ideaal voor dieven van een bankkaart. Dat toegelaten max. bedrag van 45 Euro is een lachertje. Wat als hiermee meerdere betalingen van bv. 40 Euro worden gedaan? Ben in het verleden 2x bestolen van mijn portefeuille met o.a. mijn bankkaart. Was ik toen even opgelucht dat je toen nog een code moest ingeven voor een

 • Sylvain Derecht

  Kleine banken zullen de digitale strijd nooit winnen. De investeringen zijn zo groot dat het voor hen onmogelijk is. Klanten moeten ervoor zorgen dat hun geld veilig staat en dat is een groot probleem.