Dieven stelen kilometer aan koperen kabels langs treinspoor

Photonews
Bij een koperdiefstal in de gemeente Trois-Ponts in Luik is afgelopen nacht ongeveer een kilometer aan koperen kabels gestolen. Dat zegt Arnaud Reymann, woordvoerder van spoornetbeheerder Infrabel. Het treinverkeer ondervindt geen hinder van de diefstal.

Het spoornet wordt al een tijdje geviseerd door een bende van koperdieven. "In de maanden juni en juli zijn er respectievelijk 27 en 22 zulke diefstallen geweest", zegt Reymann. De criminelen passen steeds dezelfde methode toe. "Eerst verkennen ze de omgeving, vervolgens komen ze ter plaatse met een jeep met een lier. Daarmee kunnen ze de losgesneden kabel zeer snel oprollen", aldus Reymann. "In een tiental minuten kunnen de criminelen zo tot een kilometer aan kabels ontvreemden."

"De schade als gevolg van de diefstallen van de afgelopen maanden bedraagt meer dan een miljoen euro. Bovenop het gestolen materiaal komt immers nog het reparatiewerk dat de technici moeten leveren", klinkt het. Reymann benadrukt dat de dieven grote risico's lopen door kabels van 1.000 volt los te maken.
In 2012 was er sprake van grote aantallen koperdiefstallen. Nadien doofde het fenomeen uit, om sinds afgelopen juni weer op te duiken.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • piet devlieger

  Als je het geld op straat legt dan zal iemand het komen oprapen. Tonnen koper onbewaakt achterlaten en verwachten dat die niet gestolen worden ? Komaan zeg.

 • JAN krommentak

  Ja en alles word over de grens verkocht maar daar is geen controle ?! zolang men geen deftige straffen gaat plaatsen bij deze diefstallen blijft het dweilen met de kraan open !

 • Van Damme Marleen

  Álles maar werkelijk alles moet eraan geloven...we zullen het wel terug vinden in....Roemenië..?

 • patrrik versys

  Dienen die duizenden camera's dan echt alleen maar om auto's te flitsen die een beetje te snel rijden

 • Bert Camps

  Geen amateurs mijn gedacht. Hier kunnen ze het koper in ieder geval niet versassen. Gaat waarschijnlijk richting oostblok.