Dieven aan de haal met 150.000 bijen

VTM Nieuws
In Tessenderlo zijn dieven aan de haal gegaan met drie bijenkasten. Goed voor zo'n 3000 euro in totaal. Bijen worden steeds zeldzamer en het materiaal om ze te kweken is erg duur. Het aantal bijendiefstallen zit bijgevolg in de lift. 

“Ik denk dat ze met twee waren”, zegt de voorzitter van imkervereniging, Philip Duts, waar de kasten gestolen werden. “Zo’n kast weegt al snel tachtig kilo, dat kan je niet alleen dragen.” De dader of daders moeten ook kennis gehad hebben over de kasten. “Ze hebben de kasten afgespannen, anders vallen die uit elkaar als je ze vervoert en ze moeten de vlieggaten afgesloten hebben, zodat de bijen niet konden wegvliegen.”

Bijendiefstallen gebeuren in ons land meer en meer. “Zo’n lege kast kost al snel 600 euro, de bijen zelf zo’n 150 euro. Voor de honing krijg je als snel twaalf euro per kilo en er zit twintig kilo honing in. In totaal kost zo’n kast dus 1.000 euro per stuk”, zegt Duts.

Imkerij wordt stillaan een hype, zegt Duts. “Door de hype van de imkerij, willen veel jonge mensen imker worden, maar ze schrikken van de prijs. Wij vermoeden dat sommige mensen daarom gaan stelen.”

De eigenaar van de gestolen bijen looft een beloning uit van 500 euro aan wie de gouden tip bezorgt waardoor ze teruggevonden worden.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • JAN krommentak

  Gewoon voor hobby zie ik dit niet gebeuren het gebrek aan beien en grof geld liggen wellicht aan de basis van de diefstal tegenwoordig steelt men alles

 • MYRTHE PASS

  Schandalig dat dit gebeurt en de bijen hebben het al moeilijk om de winter te overleven.

 • Jef Denijs

  Alles wat geld opbrengt is niet veilig meer in de maatschappij van tegenwoordig.

 • José Gonzales

  In buitenland kan je ze wel terugvinden! Dankzij het laxe beleid in heel België zal dit alleen maar toenemen zolang Geens minister is!

 • JAN krommentak

  Door mensen die zelf willen werken met bijen ? ik denk het niet ! deze kasten zijn blijkbaar veel geld waard dus is het vrij simpel kijk naar de aardbijen die men nachts steelt