Dieudonné geeft rendez-vous met fans in Anderlecht ondanks verbod

AFP
Een tweehonderdtal personen zijn zondag om 17.15 uur bijeengekomen voor de Akdeniz-zaal in Anderlecht, waar de omstreden Franse komiek Dieudonné rendez-vous had gegeven. Dat zegt de woordvoerder van de zone Brussel-Zuid, Marie Verbeke. De burgemeester van de gemeente, Eric Tomas, vaardigde een verbod uit voor de bijeenkomst, waarna de politie de ingang van de zaal versperde. Om 17.30 uur was er nog geen melding van incidenten.

Op 17 mei was al een optreden van Dieudonné in Vorst Nationaal geannuleerd. Een bijeenkomst dezelfde dag in Tour & Taxis werd verboden. Dieudonné organiseerde daarom vandaag, vanaf 15 uur, een soort sporentocht die vertrok aan het Zuidstation. Iets na 16 uur kregen de mensen die wilden deelnemen aan het evenement een e-mail om zich naar een van de kaaien te begeven.

De burgemeester nam de beslissing voor het verbod op grond van de vrees voor de verstoring van de openbare orde, op basis van rapporten van OCAD (Orgaan van Coördinatie voor de Analyse van de Dreiging) en rapporten van de politie van de zone Zuid. Ook samenkomsten van mensen die voor of tegen Dieudonné willen betogen zijn verboden.