Dierenrechtenorganisaties richten hun pijlen op gansrijden: “Middeleeuws en barbaars”

Bij het gansrijden moeten ruiters de kop van een gans proberen te bemachtigen.
Alfons Schryvers Bij het gansrijden moeten ruiters de kop van een gans proberen te bemachtigen.
Enkele dierenrechtenorganisaties, onder meer Animal Rights, Gaia, All For Animals en Bite Back, vragen in een brief aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om diervriendelijke alternatieven bij enkele folkloristische tradities in ons land, onder meer het gansrijden in de Antwerpse polderdorpen. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Gazet van Antwerpen.

Elk jaar moeten de deelnemers, rijdend op een paard, de kop van een dode gans proberen af te trekken. Wie daarin slaagt, wordt een jaar lang koning van zijn maatschappij. "Zulke evenementen gebruiken dieren enkel en alleen als vermaak", zegt Rowena Vanroy, woordvoerster van de dierenrechtenorganisaties. "Anno 2019 is dat achterhaald, middeleeuws en barbaars."

De dierenrechtenorganisaties willen niet dat er een verbod komt op tradities die werken met dieren. "We willen wel dat er diervriendelijke en respectvolle alternatieven komen", zegt Vanroy. "In België worden allang geen katten meer van het Belfort in Ieper gegooid. En in Nederland gebruiken ze voor het ganstrekken (de Nederlandse variant op het Antwerpse gansrijden, red.) intussen verplicht een kunstgans. Dat moet ook in Antwerpen kunnen.”
130 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Catz

  Wat een neurotisch zogezegd correct geblaat toch. Breek dan het Gravensteen ook meteen maar af want daar zijn folterkamers. En wie beweert dat de middeleeuwen voorbij zijn : we zitten er middenin, kijk rondom u en ge zult zien dat ik gelijk heb.

 • leen hanssens

  Tradities moeten blijven. Dan ook honden verbieden die worden rond gereden in een voituurke. Die hebben toch pootjes?

 • jef Joossens

  Wel kan men dan vragen aan al die dit goedvinden om hun overleden familieleden af te leveren bij autofabrikanten om te gebruiken om crash testen uit te voeren? Het gaat toch maar over dooie mensen???? Dan moet men geen dummy´s meer gebruiken, veel goedkoper.

 • Claudia Rosseel

  Is een dode gans ophangen dierenmishandeling?

 • guido vermeyen

  Kijk dat zijn nu dingen die de "nieuwkomers 'hier niet moeten weten..cultureel erfgoed, katten van de toren smijten in Kortrijk..levende visjes opdrinken....is dit de cultuur van de Vlaming ? Voor mijn part schrap dat maar uit dat fameus "canon"....nieuwelingen hoeven niet te weten dat de Vlaming een Barbaar was of nog is.