Dierenrechtenactivisten ketenen zich vast aan stallen van laatste foie gras-boerderij in Vlaanderen

De 80 dierenactivisten kwamen samen op de boerderij om te protesteren.
RV De 80 dierenactivisten kwamen samen op de boerderij om te protesteren.
Onder het motto ‘lijden zou geen keuze mogen zijn’ kwamen deze ochtend 80 dierenrechtenactivisten samen om actie te voeren bij de laatste foie gras-producent van Vlaanderen. De activisten bezetten de stal in Bekegem, West-Vlaanderen, en hebben zich in solidariteit met de eenden vastgeketend aan de kooien. De politie is hen momenteel aan het arresteren. Volgens minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voeren de activisten een achterhaalde strijd.

Deze ochtend bracht dierenrechtenorganisatie Animal Resistance een filmpje uit waarin beelden te zien zijn van eenden bij de laatste foie gras-producent van Vlaanderen. “Nadat we de beelden van de kooien, de bedrade ondergrond waarin deze dieren moeten leven en de tientallen dode en gewonde eenden zagen, waren we allemaal erg van slag”, vertelt Glenn Lemmens, de woordvoerder van de actie. De activisten hebben meerder malen Ben Weyts, de minister van Dierenwelzijn (N-VA) proberen te contacteren, maar kregen geen antwoord. “We zagen geen andere keuze dan het heft in eigen handen te nemen”, sluit Lemmens af.

De activisten hebben heel erg duidelijke eisen, ze eisen de onmiddellijke sluiting van de boerderij en het verbod op de verkoop van foie gras. De laatste producent van Vlaanderen moet sowieso in 2023 worden gesloten, toch willen de activisten dat hij nu al de deuren sluit. Als de boerderij voor 2020 sluit, bespaart dit volgens hen het leed van 300.000 tot 350.000 eenden.

De activisten hebben zich vastgeketend aan de kooien en weigeren de stal te verlaten tot ze een statement van de minister van dierenwelzijn, Ben Weyts krijgen.  De hele actie wordt van binnenuit gefilmd en gestreamd via Facebook. Daaruit blijkt dat de politie intussen ter plaatse is. De activisten kregen het bevel om hun identiteitskaarten te geven en naar buiten te komen. Toen ze dat weigerden, werd overgegaan tot arrestatie. Momenteel zijn de politiemensen dus volop bezig om de dierenrechtenactivisten los te maken en mee te nemen naar buiten.

Volgens minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voeren de activisten een achterhaalde strijd.
BELGA Volgens minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voeren de activisten een achterhaalde strijd.

Michaël Devoldere, woordvoerder van minister Weyts, heeft intussen in een reactie laten weten dat het verbod op dwangvoederen al is goedgekeurd in Vlaanderen. “De sluiting is decretaal goedgekeurd, hun strijd is dus achterhaald. Ze zouden dus beter ons voorbeeld proberen te promoten en te exporten naar elders. Te beginnen met Wallonië en Frankrijk”, klinkt het. Minister Weyts bevindt zich momenteel in het Nederlandse Gorinchem, waar hij het Landelijk Congres Dierenhulpverlening uitgerekend over het Vlaamse dierenwelzijnsbeleid zal toespreken. 

Foie gras

Foie gras wordt verkregen door eenden tweemaal per dag dwangmatig te voederen met vette mais. Dit veroorzaakt leversteatose, een dodelijke ziekte. Het lichaam van de eend kan daarbij de overtollige vetten niet meer verwerken, waardoor de lever tot tien keer groter kan worden als normaal. Dit is dan ook dé bedoeling binnen de productie van foie gras (“vette lever”). Doordat deze enorme lever op de longen van de eend drukt, krijgt ze standaard ademhalingsproblemen. In sommige gevallen breekt zelfs het borstbeen door de zodanige grootte van de lever.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Hermans

  Uiterste respect. Maar niemand kan vermijden dat onze Hoge Pieten het alle dagen gaan eten op onze kap!

 • Pascale De Block

  Veel dank aan die mensen met een ❤ voor dieren...deze behandeling van dieren is se barbaarsheid voorbij...schandalig wie dit nog doet en eet!!!

 • ERWIN MINNEBO

  mogen die 80 personen zich zomaar op een privaat domein nestelen, staat er geen bord " privaat terrein, wie zonder toestemming betreed.....loopt de kans om als inbreker opgepakt te worden". Want eerlijk gezegd niets mag of kan nog of er komen lijkenprekers op af. Hebben die geen werk soms ?? bespuit die gasten met koud water de temperatuur buiten is lekker kou, zullen snel los zijn.

 • Sander Kromhof

  Dit zijn échte helden. Op gevaar voor eigen veiligheid tonen ze aan wat voor hel deze ganzen moeten doorstaan in de bioindustrie. Zeg wat je wil over de manier waarop.. kijk naar de omstandigheden en denk na, zou je je eigen huisdier in zo'n kooi zetten?

 • Jan Dekoninck

  Sensatiezoekers!... en een beetje domme actie ook. Iemand anders zal wel foie gras invoeren die is dan geproduceerd in een ander land zonder enige vorm van controle !