Dierenasielen "verzuipen" in kittens en katten: "Een huisdier is een wegwerpartikel geworden"

iStock
Dierenasielen en opvangcentra worden overspoeld door kittens en katten die binnenkomen. Nieuwe wetgeving, een zachte winter en meer mensen die hun dieren beu zijn, zorgen voor een ware overrompeling in de opvangcentra.

Een veertigtal Vlaamse asiel- en opvangcentra voor katten spreekt in een mail aan minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) over 80 procent meer kittens en katten die in de eerste zeven maanden werden binnengebracht in vergelijking met vorig jaar. "Een overrompeling", zegt Sabine Bovend'aerde van vzw Zwerfkat in Le(u)ven. 

De redenen zijn divers, aldus Bovend'aerde. Zo zorgt de verplichte sterilisatie van katten sinds april 2018 er voor dat particulieren die die kost niet willen doen, bij de opvangcentra aankloppen. Ook de zachte winter zorgde er voor dat meer er zwerfkatten zijn. Bovendien jongen die meer door de zachte temperaturen. "We zien katten met vier nesten, in plaats van twee of drie per jaar".

Maar steeds meer mensen dumpen ook hun huisdieren, zegt Bovend'aerde. "Een huisdier in een wegwerpartikel geworden. 's Ochtends trekken ze met hun volwassen kat naar het asielcentrum, 's middags kopen ze een kitten". 

In de oproep aan minister Weyts dringen de asiel- en opvangcentra aan op meer financiële middelen voor de centra, maar ook op bijvoorbeeld strengere regels voor occasionele kwekers.

Bij dierenrechtenorganisatie Gaia bevestigt men de vele katten in dierenasielen. De dierenrechtenbeweging ziet daarin juist een pleidooi voor de nieuwe wetgeving die sterilisatie verplicht, aldus directeur Ann De Greef. De effecten van die verplichte sterilisatie zullen pas binnen enkele jaren zichtbaar zijn, klinkt het bij Gaia. 
98 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • MYRTHE PASS

  @Kirsten Verhulst, lees de raad van David Londerzele. Ik volg volledig zijn mening. Denk daarbij Kirsten, dat als je je twee katten naar het asiel brengt ze gedood worden. Dan hebben je katten meer kans om te overleven bij een buitenleven. Ik heb al sinds 25 jaar binnenkatten en ben dus meer voorstander om katten binnen te houden. Je kindje overleeft zijn allergie wel. Hij kan er alleen maar sterker uit komen door immuunstoffen op te bouwen.

 • DeMytra Adora

  Tis. Echt erg zorg voor je dieren ! ze hebben ook gevoelens en aub steriliseer ze ! Asielen echt wel vol!

 • rik lagrou

  dierenartsen moeten hun verantwoordelijkheid nemen elke kat en zeker de katers waar de kosten minst zijn En als oudere neem die kat uit asiel of hond zelfs al is maar om deze 5/10 jaar geluk te geven Als je daar zin in hebt om gezelschap Natuurlijk zijn er te weinig opvang voor dieren 2/4 weken eens ziekenhuis of reis

 • Sarah stefi

  Pff sterilliseer ni en geef de kittens weg aan een vertrouwde persoon waarvan je weet dat ze er goed voor gaan zorgen. Kheb een kater en kattin. Nog in "natuurlijke' staat. De kater sproeit NIET. En mijn kattin word met moeite 1x/2j zwanger. Totaal iets anders dan wat men ons hier wijsmaakt. 3 nestjes per jaar? Haha laat me ni lachen.

 • Line Breemersch

  Net zoals kinderen ook wegwerpartikelen beginnen te worden...... met de huidige maatschappij kan dit niet anders, alles draait om geld en alles moet opbrengen.......