Dierenartsen waarschuwen: “Strooizout kan honden doodziek maken”

Een vrouw laat haar hond uit in de sneeuw.
anp Een vrouw laat haar hond uit in de sneeuw.
Baasjes van honden die hun favoriete viervoeter uitlaten, kijken beter uit op gestrooide wegen: strooizout kan namelijk fatale gevolgen hebben voor kleine huisdieren. Dierenartsen en -verzorgers kregen de voorbije dagen opvallend veel oproepen. Het zout dat blijft liggen, kan al snel kwalijke gevolgen hebben voor de pootjes en de maag.

“Wij kregen de voorbije dagen zeker twintig telefoons van hondenbaasjes”, zegt Jurgen Naert van Pet Rescue, in Nokere (Kruisem), aan Het Nieuwsblad. “Allemaal met klachten door het strooizout. De baasjes zijn met hun hond in de sneeuw gaan wandelen en na een paar uren krijgt de hond verschrikkelijk veel pijn onderaan zijn poten. Dat komt door het zout dat in de huid invreet en diepe kloven maakt”, legt Naert uit. “Wrijf zelf maar eens met je hand onderaan je wagen, nadat je in de sneeuw met strooizout reed. Na een paar uur zullen er ook barstjes in je handen komen.”

Om de hond te beschermen raden dierenverzorgers aan voor een wandeling de poten van het dier in te smeren met vaseline. Het beschermt de poten tegen zout. Zeker als het huisdier al wondjes heeft, kan zout bijzonder pijnlijk zijn. Na het wandelen is het aan te raden om de poten schoon te maken met lauw water.

Zoutvergiftiging

Maar honden of katten kunnen ook een dosis zout binnen krijgen door aan de sneeuw of gewoon aan z’n pootjes te likken. Zo komt er zout in de maag terecht. Het dier kan daar misselijk van worden, beginnen braken of diarree van krijgen. “In dat geval kan je best je hond een halve dag geen eten geven en goed warm houden”, zegt Naert.

Volgens dierenarts Rob Lückerath mag het gevaar van zout niet worden onderschat. “4 milligram per kilogram hond of kat is dodelijk. Dus kleine hondjes hebben niet veel nodig om er aan te sterven.”
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sabrina Dombrecht

  Hier 2 hondjes en een kat, alledrie diarree. Ik heb ze niet meer buiten gelaten sindsdien en de hondjes juist op mijn terras.. niet onderschatten.. wel mijn lesje geleerd hier ondertussen. Er zijn veel mensen die dit niet wisten heb ik gemerkt (ik was er 1 van spijtig genoeg) not gonna happen again...

 • T Hendrickx

  @dirk gommaerts: het gaat hier over strooizout, GÉÉN gewoon keukenzout! Strooizout is chemische rommel, maakt de wegen kapot en zou al lang verboden moeten zijn, er zijn alternatieven genoeg (kijk maar naar landen als bvb Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland. Daar worden zand/kiezeltjes gebruikt)! Wat betreft honden: opvoeding doet al veel! Leer je hond van overal af te blijven en wat hun poten betreft, na wandeling afspoelen/droogwrijven en je hebt géén problemen...

 • CHRISTIANA DE GEEST

  Als ieder voor zijn eigen huis en tuin een pad vrij veegt genoeg om een voetganger te laten passeren, en het later nog eens overdoet als er nieuwe sneeuw bijvalt heb je die ellende niet. Jonge gasten die betogen voor een beter milieubeleid kunnen zich hier al nuttig maken voor zij naar de school vertrekken. Sneeuwvrije voetpaden zijn niet alleen goed voor de honden, maar ook voor ons zelf.

 • Ronald Boudewijns

  Als ik kan , gaat mijn hond van binnen de garage en de auto in en rij ermee naar “bosrijk” gebied waar niet is gestrooid om hem uit te laten... natuurlijk niet altijd mogelijk , maar als ik gewoon langs de straat wandel zie ik al dat het “niet” aangenaam is om op die zoute ondergrond te wandelen, ik probeer dat zoveel mogelijk te vermijden......

 • Yvan Lissens

  Ik zou er willen aan toevoegen dat het spoelen van de honden-kattenpoten beter met koud water kan gebeuren omdat warm water het zout oplost en het de kloven en wonden nog dieper binnendringt. Idem als je de auto afspoelt.