Dierenartsen en GAIA dienen klacht in tegen dierenbeul, 14.000 euro voor Sprotje naar tien goeie doelen

Henk Deleu
Dierenartsen Overleie, stad Kortrijk én dierenrechtenorganisatie GAIA leggen samen een strafklacht neer bij het parket tegen Oekraïner A.P., die midden vorige week de kat 'Sprotje' een kwartier in een snikhete oven stak. Ze willen de dierenbeul door de correctionele rechtbank laten veroordelen. De maximumstraf voor zware dierenmishandeling is momenteel 6 maanden cel, 16.000 euro boete en een levenslang verbod op het houden van dieren. 

“We willen dat de dader, die geen schuldinzicht heeft, gestraft wordt. Dat is het minste dat de mensen verwachten”, zegt Michel Vandenbosch van GAIA. “Deze wreedheid, begaan door een zieke geest, is ontoelaatbaar. Het is een duidelijk statement dat er voor dierenmishandeling geen plaats is in Vlaanderen. Het is een signaal naar potentiële daders om dit soort wreedheden niet te begaan.

Henk Deleu

We vinden de straffen trouwens te laag. In Wallonië is de maximumstraf drie jaar. Het kan dus ook anders”, zegt Vandenbosch. In Vlaanderen wil Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) de maximumstraf laten optrekken naar 18 maanden. Weyts kreeg al groen licht van de Raad van State, maar het moet nog gestemd worden in het Vlaams parlement. Dat gebeurt zo snel mogelijk. 

Een crowdfunding voor Sprotje bracht al ruim 13.000 euro op. Dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem krijgt 2.000 euro. Er gaat telkens 1.000 euro naar Rata’s Animal Shelter, Katimoe, Sociale Dierenhulp, Kat zoekt thuis, Folyfoot, Azura, dierenasiel De Grensstreek, Blutskatjes en Animal Trust. Later krijgen nog meer vzw’s geld, want de crowdfunding loopt nog 20 dagen. De rest van het bedrag gaat naar juridische kosten en de zorgkosten voor Sprotje, die tot ruim 500 euro kunnen oplopen. 

Het zal nog vier tot acht weken duren vooraleer Sprotje hersteld is van de brandwonden. “Haar toestand is zeer goed. Het is ongelooflijk hoe kranig Sprotje zich houdt”, zeggen dierenartsen Joshua Dutré en Valérie Huvaere.

Steunen kan via deze link.

Sprotje is stevig gewikkeld in verband. Het dier heeft overal zware brandwonden.
Henk Deleu Sprotje is stevig gewikkeld in verband. Het dier heeft overal zware brandwonden.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Niel Gebruers

  Doe dit met een baby en ze steken je levenslang in de gevangenis. Waarom is het leven van een dier, dat trouwens ook gevoelens heeft, minder waard dan een mens? Die "straffen" die er nu zijn moeten verhoogd worden en effectief worden gegeven...

 • Patsy Shakira Wtterwulghe

  De dader ook de oven in voor mijn part kan niet genoeg afzien hoop dat sprotje nu een diamanten mandje krijgt zoals mijn 3 leeuwen

 • Cindy Herpe

  De mensen die hier zeveren over de giften. Er stond een bedrag in van 500 euro. Het is aan de mensen zelf om te beslissen of ze er willen boven gaan of niet. Nog liever dat ze het aan goeie dieren doelen geven dan in eigen zak te steken. Ik heb niks gegeven omdat wij folyfoot al steunen.

 • Robert DE REU

  Het is wel een vluchteling Stavros, die het arme diertje zo heeft toegetakeld he!, hoop dat het beestje vlug mag herstellen en nog veel liefde mag krijgen en geven in zijn nieuw gezin, en de 14000 Euro zullen zeker goed terechtkomen, daar twijfel ik niet aan.

 • Geert Corneel De Proost

  Rik Lagrou, het is vanaf het eerste moment gezegd dat alle fondsen die boven het bedrag gingen om haar verzorging te betalen naar andere organisaties zou gaan. en in plaats van de fantastische mensen aan te vallen zou u beter steunen.