Diependaele nieuwe fractieleider N-VA in Vlaams Parlement

BELGA
Matthias Diependaele volgt Kris Van Dijck op als fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement. De wissel is gebaseerd op een gezamenlijk voorstel dat unaniem is goedgekeurd door de fractie. Van Dijck zal zich in het parlement meer gaan bezig houden met onderwijsdossiers en krijgt de taak de lokale uitbouw van de partij in goede banen te leiden.

Van Dijck leidde de N-VA-fractie sinds 2009 en was ook tussen 2004 en 2007 al fractieleider. De 49-jarige Van Dijck geeft nu de fakkel door aan de 33-jarige Matthias Diependaele. De partij spreekt van een wissel op de toekomst die er is gekomen op basis van een gezamenlijk voorstel van beide heren. Diependaele heeft een verleden in de jongerenwerking van de partij en was ook medewerker van Europees parlementslid Frieda Brepoels. In 2009 werd hij verkozen in het Vlaams Parlement.

Diependaele is blij met zijn nieuwe functie. "Ik ben erg vereerd met het vertrouwen van de fractie. 2013 en 2014 worden belangrijke jaren in het Vlaams Parlement, maar ook voor onze partij", stelt hij. Over de rol van de N-VA-fractie op Vlaams niveau zegt hij: "De grootte van de fractie is het resultaat van de verkiezingen van 2009. Je kunt echter niet ontkennen dat de federale en lokale verkiezingen onze amplitude wat veranderd hebben, ook binnen die Vlaamse meerderheid. We zullen op een constructieve en loyale manier eigen accenten blijven leggen binnen die Vlaamse meerderheid."

Kris Van Dijck krijgt de taak om de lokale verankering van de partij verder vorm geven. De partij kende bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een grote groei op lokaal vlak. Van Dijck, die zelf veel ervaring heeft als schepen en burgemeester van Dessel, moet de lokale mandatarissenwerking leiden. Daarnaast wil Van Dijck zich in het parlement ook meer gaan toeleggen op de onderwijsdossiers, zoals de hervorming van het secundair onderwijs.