Dienst Vreemdelingenzaken vraagt 200 mensen morgen terug te komen

Archiefbeeld.
PHOTO_NEWS Archiefbeeld.
Voor de tweede dag op rij deze week staan er lange rijen asielzoekers aan te schuiven bij de Dienst Vreemdelingenzaken. De dienst ging om 8 uur open, maar al daarvoor stonden 300 mensen in de rij, meldde de VRT. Gisteren moest de dienst nog 280 mensen wegsturen met de boodschap vandaag terug te komen.

De wachtenden werden opgedeeld in twee rijen: zij die gisteren ook al aanschoven, en 'nieuwe' mensen. Zo'n 250 personen die zich gisteren ook al aanboden, zullen vandaag kunnen behandeld worden, plus nog enkele families. De rest, volgens VRT een 200-tal mensen, heeft een papier gekregen waarmee ze zich morgen opnieuw kunnen aanbieden. Zij krijgen dan voorrang.

Over capaciteit

Gisteren meldden in totaal 540 mensen zich aan, waarvan de DVZ er 280 heeft geweigerd omdat de maximale capaciteit in de wachtzaal bereikt was.

Gemiddeld melden zich 150 mensen per dag aan bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Sinds het uitbreken van de bootvluchtelingencrisis is het aantal asielaanvragen in ons land echter enorm toegenomen. Sinds 22 juli heeft DVZ al verschillende keren asielzoekers moeten weigeren, die dan vaak noodgedwongen de nacht op straat moeten doorbrengen.