Dienst Vreemdelingenzaken moet opnieuw asielzoekers wegsturen

Vanochtend stonden opnieuw ongeveer vierhonderd asielzoekers te wachten bij de opening van de dispatch van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in Brussel. Een groot deel van hen had de nacht buiten doorgebracht. 93 onder hen konden uiteindelijk niet meer binnen.

Gisteren hadden in totaal 203 asielzoekers een blauwe brief gekregen om vandaag om acht uur terug te komen. Zij werden eerst binnengelaten, net als de families, zwangere vrouwen en minderjarigen. Daarna was het de beurt aan de mensen die een afspraak hadden voor een vervolginterview. Van de overblijvende groep van ongeveer 150 personen die zich voor het eerst kwamen inschrijven, kon een deel nog binnen. In totaal werden 268 personen binnengelaten. De resterende groep - 93 mensen in totaal - kreeg ditmaal een oranje brief waarmee ze zich morgen om 8 uur kunnen aanmelden.

Veel van de asielzoekers hadden de nacht in het park doorgebracht. Het Rode Kruis was ter plaatse om eten en drinken en dekens uit te delen. Wie meer geluk had, werd door familie of vrienden opgevangen.

Rond acht uur kwamen met een kleine vertraging drie politiecombi's. De agenten hielpen het binnenlaten in goede banen te leiden. De sfeer was rustig.