Didier Reynders (MR): "Liever zonder N-VA"

PHOTO_NEWS
Met of zonder de N-VA? Zo klonk de expliciete vraag van RTBF-radiopresentator Bertrand Henne vanochtend aan MR-kopstuk Didier Reynders. "Liever zonder", luidde het antwoord.

De MR had voor kort de verkiezingen al gesteld dat "als de MR het initiatief heeft, dan wordt de volgende regering er een zonder N-VA". Reynders stelde toen dat hij "nul vertrouwen in de N-VA" had. Ook nu herhaalt hij op de radio dat hij "liever een regering zonder N-VA" wil (kijk hier vanaf 4'40").

"We willen aan de onderhandelingstafel gaan zitten", stelde Reynders. "We willen niet opnieuw meemaken wat we in 2010 hebben doorstaan. En we willen er zeker van zijn dat er een sterk sociaal-economisch programma is."

Een regering zonder socialisten is nochtans mogelijk, iets waarvan Reynders altijd gedroomd heeft. "Ik stel geen exclusieven", luidde zijn antwoord. Ook tegen een tripartite zegt hij niet nee. "Het is een optie waarmee het snel zou kunnen gaan." Waarna hij opmerkte dat de Vlaamse partijen van de vorige federale regering nu ook een meerderheid hebben, in tegenstelling tot de voorbije regeerperiode.

Reynders stelde aan Radio 1-programma 'De Ochtend' dat de MR in elk geval in de meerderheid zal proberen te zitten. "Wij zijn enige partij is met zo'n grote vooruitgang. Wij hebben maar liefst 15 parlementsleden meer."