Didier Reynders kop van Jut: "De schaamte voorbij"

REUTERS
Dat Didier Reynders een regering zonder liberalen linkt aan kinderontvoeringen wordt algemeen op verontwaardiging en hoongelach onthaald. "Onwaardig" en "de schaamte voorbij" weerklinkt het op het internet.

"Zonder liberalen in de regering verdwenen er kinderen, zaten we met affaires, de dioxinecrisis. Er was een terugkeer van de liberalen nodig om alles weer op orde te zetten", zo stelde MR-kopstuk Didier Reynders vanochtend in een debat met premier Elio Di Rupo op RTBF Radio. Die uitspraak komt nu als een boemerang in zijn gezicht terug. Zelfs de nuance, via een tweet, dat hij naar de politieoorlog van de jaren 90 verwees, mocht niet baten.

CD&V-voorzitter Wouter Beke was er snel bij om Reynders op zijn plaats te zetten. "Je voert geen campagne op kap van overleden kinderen", stelde hij in een tweet. Ook Paul Magnette van de PS noemt uitspraken "onwaardig voor een democraat". Volgens Di Rupo-woordvoerder Thomas Mels zoekt Reynders de bodem op en gaat hij Laurent Louis achterna.

Vlaams minister Freya Van den Bossche (sp.a) tweet "de schaamte voorbij". Felix De Clerck (CD&V) grapt dat Reynders met dergelijke uitspraken "nooit premier wordt".

In een korte reactie aan Belga nam MR-voorzitter Charles Michel afstand van de verklaringen van zijn partijgenoot. "Ik keur de verklaringen af. Er is geen band tussen de samenstelling van een regering en de ontvoering van kinderen. Maar ik denk niet dat dat was wat Didier Reynders heeft willen zeggen", zei Michel.

Jean-Denis Lejeune, de vader van de door Marc Dutroux ontvoerde en vermoorde Julie, reageert woest via zijn Facebookpagina. Hij noemt de uitspraken "populisme" en een "gebrek aan klasse en respect".Ook politicologen laten zich niet onbetuigd. Carl Devos spreekt van een "bedenkelijk niveau". "Blijkbaar probeert Reynders het gat op de rechterflank van MR te dichten. Op een zeer onverstandige manier." Ook Nicolas Bouteca maakte die analyse: "Populisme Reynders lijkt strategisch te verklaren: kiezers Parti Populaire + Laurent Louis wellicht gevoelig voor zo'n uitspraken." Volgens Dave Sinardet gaat Reynders "een lange dag tegemoet".

In Franstalig België scheert ondertussen de humoristische Twitter-hashtag #sansleslibéraux hoge toppen:

"Verkeerd geïnterpreteerd"
Intussen heeft Reynders iets uitgebreider gereageerd, na aankomst in Wenen, waar een Raad van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijwoont. Hij zegt het te betreuren indien zijn verklaringen over de ontvoering van kinderen in de periode dat de socialisten deel uitmaakten van de regering, "verkeerd geïnterpreteerd" werden.

"Het was het einde van het debat en ik werd onderbroken. Indien mijn verklaringen verkeerd geïnterpreteerd werden, betreur ik dat", verklaarde hij aan Belga vanuit Wenen. "Na de politieoorlog, moest onder leiding van Antoine Duquesne een ongeziene politiehervorming worden doorgevoerd, na de dioxinecrisis werd het voedselagentschap opgericht. Dat werd mogelijk door de komst van de liberalen in de regering. Ik heb uiteraard nooit wie dan ook willen verantwoordelijk stellen voor de dramatische gebeurtenissen die voordien hadden plaatsgevonden", verduidelijkte de MR-vicepremier, die nog zei "verbaasd" te zijn over de omvang van de reacties op de sociale media.