Didier Reynders is kandidaat voor topjob bij Raad van Europa

Photo News
Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is kandidaat om vanaf oktober secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden. Dat bevestigde hij aan Belga.

“De procedure is lopende”, zo bevestigde Reynders vanavond de berichten van enkele media dat hij zich kandidaat zou gesteld hebben voor de topfunctie bij de Raad van Europa. De secretaris-generaal wordt verkozen door de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Die hakt in juni de knoop door. “Het is een opportuniteit die zich kan voordoen”, legt Reynders uit. “Dat zal afhangen van de verkiezingen”, zo verwees hij naar de federale, regionale en Europese verkiezingen die op 26 mei plaatsvinden.

Indien Reynders de functie in de wacht sleept, treedt hij vanaf 1 oktober aan. Het mandaat van de huidige secretaris-generaal Thorbjorn Jagland verstrijkt eind september. De vroegere Noorse premier zal dan twee termijnen van vijf jaar afgewerkt hebben.

Volgens de VRT diende Reynders vorige week zijn kandidatuur in. Er zouden momenteel twee kandidaten in de running zijn om het dagelijks bestuur van de organisatie over te nemen van Jagland. 10 januari is de deadline voor de kandidaatstelling.

Brusselse Kamerlijst

De minister van Buitenlandse Zaken bevestigt dat hij bij de verkiezingen van 26 mei de Brusselse Kamerlijst zal trekken. “Je mag de bladzijde nooit te vroeg omkeren”, verklaarde Reynders voor aanvang van het kernkabinet van de minderheidsregering in lopende zaken. “We zitten in een procedure die tegen de zomer afloopt. Ik ben kandidaat voor een functie, maar tot dan valt er in België nog veel te doen en er staat nog een belangrijke stembusslag op de agenda”.

Bij die verkiezingen trekt Reynders de MR-lijst in Brussel voor de Kamer. “Ik heb dat altijd gezegd. In elk geval zullen de lopende procedures (om secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden) na de verkiezingen aflopen”, aldus de vicepremier.

De Raad van Europa

De Raad van Europa mag niet verward worden met de Europese Raad. Dat is de officiële benaming van de toppen van de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 lidstaten van de Europese Unie. En hoewel het net als het Europees Parlement zijn zetel in het Franse Straatsburg heeft, maakt de Raad van Europa geen deel uit van de Europese Unie.

De Raad van Europa is een internationale organisatie met 47 Europese lidstaten die in 1949 is opgericht. De werkzaamheden van de Raad richten zich op de verdediging van de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten op het oude continent. Dat gebeurt onder meer via het Europees Hof van de Rechten van de Mens.

Volgens Reynders hebben verscheidene collega’s in de Raad van Europa hem benaderd over de functie. De MR-vicepremier, die van november 2014 tot mei 2015 het roterende voorzitterschap van het Comité van Ministers waarnam, herinnert er ook aan dat hij de voorbije jaren uitgebreid campagne heeft gevoerd voor de invoering van een systeem voor de monitoring van de rechtsstaat en de burgerlijke vrijheden, zowel in de schoot van de Europese Unie als in de schoot van de Raad van Europa.

Crisis

Reynders stelde in mei nog vast dat de Raad van Europa “zijn zwaarste existentiële crisis ooit” beleeft. De organisatie worstelt met niet enkel met bevroren conflicten en nieuwe haarden van geopolitieke spanningen. Ook financieel zijn er problemen sinds Rusland weigert om zijn bijdrage te betalen, uit protest tegen de sancties voor de annexatie van de Krim en de inmenging in Oekraïne. Ook Turkije sneed in zijn bijdrage.

De Raad van Europa wordt ook geconfronteerd met een ethische crisis sinds een corruptieschandaal het blazoen van de Parlementaire Vergadering heeft besmeurd. Daarbovenop weigert een aantal landen, onder meer Azerbeidzjan, zich te schikken naar de beslissingen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Berthie Gijsen

  Al die geldverspillende instellingen en regeringen dienen maar voor één ding:zakkenvullerij van de politici en hun vrienden.

 • Marc Van der Vloedt

  Europa heeft er weer een "liberale" zoger bij !

 • jos robben

  Wat men al niet bereiken kan met het voor de burger nefaste Marrakesh pact goed te keuren.

 • Chris Hom

  En daarom moest en zou dat niet bindend VN-pact ondertekend worden !

 • Wilfried Vanden Berg

  Die heeft al een nieuw kostuum gaan bestellen ,eentje met meer zakken in. Kan hij nog meer vullen.