Diamantroof ter waarde van 50 miljoen dollar op Zaventem

epa
Op Brussels Airport hebben acht gewapende mannen iets voor acht uur gisteravond een waardetransport van Brink's overvallen. De veiligheidsfirma was net goederen aan boord van de Brussels Airlines-Swiss-vlucht Brussel-Zürich aan het laden. Ze zouden voor zowat 50 miljoen dollar aan ruwe diamanten, afkomstig uit Antwerpen, hebben buitgemaakt.

"Om 19.47 uur hebben zich mensen met twee voertuigen doorheen de omheining toegang verschaft tot de luchthaven", liet Brussels Airport gisteravond weten in een persbericht. De zwaarbewapende overvallers reden tot aan een passagiersvliegtuig van Swiss dat klaar stond om op te stijgen richting Zürich. De firma Brink's Diamand & Jewelry Services was het toestel aan laden met een grote partij diamanten.

De overvallers hielden het personeel onder schot en namen een lading diamanten mee. Er werden geen schoten gelost en niemand werd gewond. "Dit heeft slechts enkele minuten geduurd en onmiddellijk daarna hebben ze het luchthaventerrein via de beschadigde omheining verlaten", aldus de luchthaven nog in het communiqué.

Getipt
Eén van de vluchtauto's, een witte Mercedes Vito, zou in Zellik uitgebrand teruggevonden zijn. Getuigen zagen de daders overstappen in een andere auto. Van het tweede voertuig, een Audi, is voorlopig geen spoor.

De buit lijkt alvast enorm. "Het zou om ongeveer 50 miljoen dollar aan diamanten gaan", zegt Caroline De Wolf van de Antwerpse Diamantsector op Radio 1. "Ze hebben ze niet allemaal mee, maar het gaat wel om een gigantisch bedrag."

Dat het ruwe diamanten zijn, helpt de onderzoekers geenszins vooruit. "De kans dat we die terugzien, is erg klein", aldus nog De Wolf. "Ze zijn niet geslepen en dus staat er zeker geen certificaat op. Ze kunnen gewoon verkocht worden en zullen wel snel weg zijn."

Onderzoekers vermoeden alvast een interne tip. "Anders weet je nooit in welke lading kostbare zaken zitten. En de daders wisten dat heel duidelijk wél."

Geen impact op luchtverkeer
Volgens Brussels Airport heeft het parket een grondig onderzoek bevolen. "De luchtvaartpolitie doet de noodzakelijke eerste en dringende verrichtingen. Het labo van de gerechtelijke politie is ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen in het kader van het gerechtelijk onderzoek." De luchthaven heeft ook laten weten dat het incident geen impact had op de continuïteit van het luchtverkeer. "De betrokken vlucht werd geannuleerd."

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss geeft voorlopig geen commentaar op de overval. "Het onderzoek is lopende. We wachten dit af", aldus een woordvoerder.

EPA
epa