Diabeet spaarde insuline op om echtgenote overdosis te geven: 15 jaar cel

photo_news
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Etienne F. (62) uit Zwijndrecht veroordeeld tot vijftien jaar cel. De zestiger had vorig jaar geprobeerd om zijn 58-jarige echtgenote te vergiftigen met een overdosis insuline. Hij had aangevoerd dat hij niet toerekeningsvatbaar was, maar uit het psychiatrisch verslag van de gerechtsdeskundige bleek het tegendeel.

Etienne F. had zijn vrouw in de nacht van 9 november 2015 geprikt met een spuit, gevuld met insuline. Het slachtoffer schrok wakker voordat hij tot de inspuiting kon overgaan. Ze belde meteen naar de psychiatrische kliniek waar haar man in behandeling was, waarna hij met een ziekenwagen werd opgehaald. Later besliste ze om alsnog klacht in te dienen.

De beklaagde, die diabetes heeft, bekende dat hij zijn insuline had opgespaard om haar een overdosis te kunnen geven. Hij liep al langer met het idee rond om haar te doden. De zestiger betwistte echter dat hij toerekeningsvatbaar was en wilde geïnterneerd worden. Hij was al meermaals psychiatrisch behandeld voor depressies.

Uit onderzoek van de gerechtspsychiater bleek dat hij wel degelijk controle had over zijn daden. De verdediging had ook geen verslag van een andere psychiater neergelegd die de eventuele ontoerekeningsvatbaarheid ondersteunde.

De rechtbank vond de feiten bijzonder ernstig. "Beklaagde trachtte zijn echtgenote te vergiftigen na een doodgewone avond en dus zonder directe aanleiding. Hij liep al lange tijd met het idee rond om dergelijke feiten te plegen. Hij koos bovendien een uitvoeringswijze die, indien de poging geslaagd was, moeilijk te bewijzen zou zijn geweest", stelde de rechtbank in het vonnis.

Etienne F. moet zijn echtgenote 5.709 euro schadevergoeding betalen.