Di Rupo wil groene steun voor staatshervorming

UNKNOWN

Preformateur Elio Di Rupo en gewezen informateur Bart De Wever hebben gisteren urenlang vergaderd met Groen!. Er is vooral gesproken over een methodologie waarbij de Vlaamse groenen samen met Ecolo een staatshervorming zouden kunnen ondersteunen vanuit de oppositie om zo aan de nodige tweederdemeerderheid te geraken. Over een eventuele regeringsdeelname van de groenen is niet meer gepraat. Dat was te horen bij de Groen!-delegatie.
 
Tweesporenbeleid
De gesprekken kaderen in het zogenoemde tweesporenbeleid van de preformateur. Daarbij is het eerste spoor een communautair akkoord over de staatshervorming en het tweede spoor de aanpak van de socio-economische uitdagingen. Voor het eerste spoor is een tweederdemeerderheid nodig. Di Rupo zou die tweederdemeerderheid willen bereiken door aan de groene familie te vragen de staatshervorming van buiten de regering te steunen.
 
Geen blanco cheque
Groen! is bereid bereid om mee te stappen in dat scenario. "Maar we geven geen blanco cheque", luidt het. "We hebben altijd gezegd dat die staatshervorming ook sociaal moet zijn", zegt een bron bij Groen!. Over een deelname van de groenen aan de regering zou niet meer gesproken zijn.
 
Mee aan tafel
Groen! wil wel van bij de start betrokken worden bij de onderhandelingen over de staatshervorming. "Het is niet de bedoeling dat de andere partijen al een kader uitwerken en dat wij pas later bij de invulling zouden betrokken worden. Wij willen van in het begin mee aan tafel zitten", luidt het.
 
Goren! wilde volwaardige ministerpost
Over een deelname van de groenen aan de regering zou vandaag niet meer gesproken zijn. Nochtans had die piste ook de voorkeur van preformateur Di Rupo. Er was onder meer sprake dat Groen! bij regeringsdeelname een staatssecretaris zou krijgen, maar de Vlaamse groenen wilden naar verluidt een volwaardige ministerpost, bij voorkeur zelfs een vice-premier. "Het is toch normaal dat men bij regeringsdeelname aanzien wordt als een volwaardige partner en dat men dus ook een ministerpost krijgt en kan deelnemen aan het kernkabinet", zo was te horen bij Groen!.
 
Streep door rekening Milquet
Dat de piste voor een groene regeringsdeelname verlaten lijkt, is ook een streep door de rekening van Joëlle Milquet (cdH). Zij had woensdag op de nationale feestdag nog laten verstaan dat de partijen die onderhandelen over een staatshervorming ook in de regering moeten stappen.
 
Bij Ecolo blijft men intussen discreet. Mogelijk organiseert de partij morgen een interne vergadering met de verschillende afdelingen.
(belga/eb)