Di Rupo vraagt Shimon Peres vredesgesprekken te hernemen

De Israëlische president Shimon Peres bij premier Di Rupo.
BELGA De Israëlische president Shimon Peres bij premier Di Rupo.
Premier Elio Di Rupo heeft de Israëlische president Shimon Peres vandaag opgeroepen dringend de vredesonderhandelingen met de Palestijnen te hernemen. Peres is enkele dagen in ons land, onder meer voor overleg met de Europese Unie.

Elio Di Rupo had in de vooravond een onderhoud met de Israëlische president. Hij spoorde hem aan te werken aan een tweestatenoplossing in zijn land, met naast Israël ook een onafhankelijke Palestijnse staat. België heeft eind vorig jaar zijn steun verleend aan een waarnemend statuut voor Palestina bij de Verenigde Naties.

Kolonisatiepolitiek
De eerste minister drukte tegenover Peres zijn bezorgdheid uit over de politiek van kolonisatie die Israël momenteel weer volop voert. Ook de Europese Unie veroordeelt die praktijk.

Hopen op Obama
De twee staatshoofden hadden het ook over de strijd tegen het terrorisme, waarbij Di Rupo erop wees dat elke antisemitische daad onaanvaardbaar is. De premier drukte tot slot zijn hoop uit dat het volgende bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Israël een nieuwe dynamiek voor het vredesproces kan betekenen.