Di Rupo: "Uitvoering plan-Wathelet geschorst"

PHOTO_NEWS
Premier Elio Di Rupo bevestigt dat de uitvoering van het plan-Wathelet onmiddellijk geschorst is, nu de Vlaamse regering een procedure tot belangenconflict heeft opgestart. De staatssecretaris besliste gisteren het spreidingsplan van de vluchten rond Brussels Airport op eigen houtje aan te passen, na fors protest uit Brussel. Di Rupo roept op tot een "constructieve en vreedzame" dialoog.

De Vlaamse regering trok eerder op de dag de procedure tot belangenconflict op gang tegen de beslissing van federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) over de vliegroutes rond Zaventem. Door dat besluit werd Brussel ontlast, maar kreeg de noordrand in Vlaanderen meer hinder.

Door het belangenconflict werd de beslissing van Wathelet voor 60 dagen geschorst. De beslissing is overgemaakt aan premier Elio Di Rupo.

"Het rechtstreeks wettelijk gevolg van deze procedure is de onmiddellijke schorsing van de uitvoering van de instructies van de staatssecretaris", aldus de premier.

"Begrip voor moeilijke situatie"
De PS'er toont begrip voor de "zeer moeilijke situatie" van de getroffen inwoners en onderstreept het belang van aanpassingen "binnen een evenwichtig en onderhandeld kader". "Elke oplossing kan enkel tot stand komen via een constructieve en serene dialoog met alle betrokken partijen", aldus Di Rupo, die een oproep doet "aan de verantwoordelijkheidszin van iedereen".

Veiligheid van de burgers is voor de premier "absolute prioriteit". Veiligheidsanalyses zijn dus nodig in de zoektocht naar een oplossing, om "het respect (te) garanderen voor de strengste veiligheidsnormen", besluit hij.