Di Rupo: “Tegen de wens van N-VA in bloeit Wallonië dankzij de PS”

Elio Di Rupo tijdens het verkiezingscongres van de PS in Namen.
BELGA Elio Di Rupo tijdens het verkiezingscongres van de PS in Namen.
Wat de N-VA ook beweert of hoopt, Wallonië is in volle bloei dankzij de socialisten. Dat heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo zondag gezegd op het verkiezingscongres van de Franstalige socialisten in Namen.

"In tegenstelling tot wat de N-VA zegt en wenst, is Wallonië in volle bloei. Tussen 2003 en 2016 situeerde de economische groei van Wallonië zich tussen de groei van Frankrijk en Duitsland en was de groei groter dan het gemiddelde in de eurozone. Sinds 2016 heeft Wallonië het groeitekort ten opzichte van het Belgische gemiddelde overbrugd. En in vergelijking met andere Europese landen is de groei van het aantal jobs in Wallonië erg sterk. Die cijfers vormen een ongemakkelijke waarheid voor de separatisten", aldus Di Rupo.

“Het hart van Wallonië klopt links en Wallonië heeft de kracht gevonden om zich te herstellen”

De PS-voorzitter geeft wel toe dat de werkloosheid in Wallonië te hoog blijft en dat de armoede nog steeds te groot is. "Maar meer dan ooit willen de Walen die problemen aanpakken. Het hart van Wallonië klopt links en Wallonië heeft de kracht gevonden om zich te herstellen, met name dankzij het Marshallplan", stelde Di Rupo.

In de ogen van de PS-voorzitter ligt het probleem niet bij de kwaliteit van de Waalse bedrijven, maar zijn ze nog met te weinig en ook onvoldoende groot om de concurrentie met internationale bedrijven aan te gaan.

De PS wil tegen 17 maart haar verkiezingsprogramma uitgewerkt hebben en wil daarmee "de moeder van alle veldslagen" aangaan. "Aan alle slachtoffers van het liberalisme en kapitalisme, zeg ik dat kapitalisme niet onvermijdelijk is en dat sociale onrechtvaardigheid ook niet de enig mogelijke horizon is. De ultrarijken, de bevoorrechten, de grote vervuilers en uitbuiters zullen niet altijd regeringen hebben die naar hun pijpen dansen. Ze zullen de PS op hun weg vinden", besloot de voormalige premier.
34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssens

  "Sinds 2016 heeft Wallonië het groeitekort ten opzichte van het Belgische gemiddelde overbrugd". Het Belgische gemiddelde is m.i. het gemiddelde van Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Dus nu staan ze op de tweede (of voorlaatste) plaats en hebben ze Brussel ingehaald. Wat een prestatie...

 • Lea Van Heybeeck

  Heel goed nieuws, dit wil dan zeggen dat ze ons geld van Vlaanderen niet meer nodig hebben. Dus mag stop gezet worden!! Wel partijen in Vlaanderen draai die kraan dicht!

 • vanaeken jokke

  Dan moet Vlaanderen maar stoppen met jaarlijks 20 miljard naar het zuiden door te storten als daar alles toch zo fel verbeterd is Elio.NVA heeft niks liever Elioke dat de PS de grootste word.Het confederalisme komt met de dag dichterbij uw wens gaat uitkomen Elio.En de wens van Vlaanderen komt ook dichterbij 20 miljard vlaams belastinggeld dat wij zelf kunnen investeren twee nieuwe kerncentrales.

 • Werner Cerisier

  Oef, Wallonië kan op eigen benen staan . Proficiat. Nu de transfers stoppen en en iedereen is content.

 • Marc Vinck

  Inderdaad Wallonie bloeit met al die bossen in de vroege lente. En de hangmatters kunnen rustig buiten liggen.