Di Rupo: "Samenwerken met N-VA? Ik heb nooit het woord 'nooit' gebruikt"

BELGA
Elio Di Rupo staat na de stembusgang van 14 oktober open voor gesprekken met alle partijen in Bergen. Dat zegt hij bij 'Le Grand Oral' op de RTBF-radio. En samenwerken met N-VA op federaal niveau? "Ik heb nooit het woord 'nooit' gebruikt."

De PS-voorzitter is lijstduwer in zijn thuisstad. Lijsttrekker is eerste schepen Nicolas Martin.

"Op het lokale vlak leeft ieder in functie van de lokale realiteit en uiteraard ook in functie van bepaalde affiniteiten (...) Ik houd de deur open voor iedereen die met ons wil spreken." Hij voegt er wel aan toe dat de PTB "helemaal geen oplossing is". De PS aast in de Henegouwse hoofdstad op een nieuwe absolute meerderheid en wordt onder meer uitgedaagd door MR-kopstuk Georges-Louis Bouchez.

Over een eventueel burgemeesterschap spreekt de voormalige premier zich niet uit. "Ik sta op de lijst om een maximum aantal zetels te veroveren. We willen dat zoveel mogelijk PS-kandidaten verkozen worden in de gemeenteraad."

"Ik juich een verzwakte N-VA toe"
Dat de N-VA in recente peilingen achteruitgaat, stemt Di Rupo niet ontevreden. "Als morgen de N-VA zou verzwakken, zou ik dat toejuichen", dixit de PS'er. 

Op de vraag of hij ooit met de N-VA op federaal niveau zou samenwerken, komt evenwel geen expliciet njet. "Ik heb nooit het woord 'nooit' gebruikt, ik hou niet van dat soort discours (...) Maar dat is helemaal niet mijn keuze. Mijn diepste wens is om opnieuw federaal te besturen zonder de N-VA."
42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  Bespaar je die miserie Di Rupo, je bet zoveel beter dan de NVA! Dat heb je in het verleden meermaals bewezen, wanneer Bart De Wever ambetant deed en met zijn Latijns gezever af kwam. De NVA is de slechtste partij en heeft enkel onbekwame mensen die graag ruzie maken (zelfs met eigen coalitiepartners)! Dus hou de eer voor je zelf en werk samen met andere partijen!

 • joannes Roderigas

  alle uitspraken zullen goed zijn om terug in de pot te grabbelen.

 • Marc Baeyens

  Mijn diepste wens is nooit meer met de PS. En dat kan alleen maar als we de federale structuren splitsen. Ik wil niet meer bestuurd worden door een partij die ik niet kan wegstemmen. Dat zal voor veel Franstaligen trouwens niet anders zijn. Dus waar wachten we op Franstalige mede-gedupeerden.

 • vanaeken jokke

  Van 98.8 % NAAR 106.8 % de geweldige prestatie van keizer Elio een verdoken indexsprong BTW elektriciteit naar 6 % als verkiezingsstunt kostprijs 550 miljoen.Een dertigtal belastingverhogingen en nieuwe belasting ingevoerd.De VLAMINGEN zullen het wel betalen want mijn Walen mogen niet verarmen.PS de schandaalpartij van België stelen van de allerarmsten.

 • ingrid grieten

  Di Rupo was een "niet" verkozen minister-president maar slechts een lapmiddel om internationaal niet af te gaan. Hij was wel verreweg de allerslechtse minister-president die Belgie ooit gehad heeft.