Di Rupo roept bedrijfsleiders op om te investeren in klimaatfonds

PS-voorzitter Elio Di Rupo
BELGA PS-voorzitter Elio Di Rupo
PS-voorzitter Elio Di Rupo roept de bedrijfsleiders die de petitie 'Sign for my future' hebben getekend op om 5 procent van hun winsten te investeren in een publiek-privaat klimaatfonds. 

"Door dit te doen, zouden de 'patrons' tonen dat ze deze actie niet alleen steunen om zichzelf een gerust geweten te bezorgen, maar ook dat ze zich bewust zijn van de klimaatcrisis en dat ze de noodzakelijke investeringen willen helpen realiseren", zegt Di Rupo vandaag in ‘Le Soir’. Tegelijk moet volgens hem de overheid meer geld in het klimaat pompen.

Vijf procent van de bedrijfswinsten aan een klimaatfonds overdragen, komt volgens Di Rupo neer op een "erg redelijke" inspanning die jaarlijks 350 miljoen euro zou opleveren voor de klimaattransitie. Over een periode van vijf jaar moet het fonds 1,7 miljard euro aan investeringen mogelijk maken.

Di Rupo benadrukt dat het om een vrijwillige bijdrage van het bedrijfsleven zou gaan. Bedrijven die nu al hun handtekening onder 'Sign for my future' zetten, zijn onder meer Umicore, Danone, Pairi Daiza, Proximus, Delhaize en Luminus.
50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bob Bedford

  De socialisten en groenen zijn toch altijd goed in goochelen met cijfers maar hij zegt er weer niet bij of het 5% van de bruto of netto winst is, want als het van de bruto winst is trekken ze het af van de belastingen en is de inleg eigenlijk €0.00 Natuurlijk zeggen die bedrijfleiders dan ja...en strooien gewoon weer zand in de ogen van de mensen.

 • John Ulmer

  snoei in de bedrijfslasten en dat kan het.

 • Peter Janssen

  Nog een potje erbij om de politici hun zakken te vullen en uit te delen onder het mom van klimaat, deze keer! Begin eerst maar eens met jezelf en de hele politieke zwik belastingen te doen betalen zoals het volk moet doen én net zoveel!!! Níks klimaatfonds, ze krijgen al meer dan genoeg belastingen, doe het dáár maar van, wij moeten ook toekomen elke maand met de kruimel die overblijft na hun diefstal!

 • william Masson

  Ah de PS heeft een nieuw .zilverfonds. Uitgevonden. We weten allemaal wat ze daar mee gedaan hebben.

 • Dirk Vregels

  "investeren in een publiek-privaat klimaatfonds" zodat PS'€rs het weer leeg kunnen roven naar goeie gewoonte. Di Rupo blijft dromen en vergeet dat hij een niet-verkozen maar uit wanhoop aangestelde minister-president was en 7 miljard aan schulden achterliet in drie jaar tijd.