Di Rupo (PS) duidelijk: “Federale regering met CD&V, Open Vld, Groen en sp.a langs Vlaamse zijde”

PS-voorzitter Elio di Rupo wil een federale regering met CD&V, Open Vld, Groen en sp.a langs Vlaamse zijde. Dat heeft hij gezegd op de Franstalige zender RTBF.

Di Rupo vertelde dat hij eerst wil kijken hoe de kaarten liggen op federaal vlak - ook al is hij daar niet aan zet - voor hij aan de regionale regeringsvorming begint. “Maar we kunnen niet oneindig wachten om regeringen te vormen in Brussel, in Wallonië en in de Franse gemeenschap”, zei hij ook.

N-VA

Richting N-VA is het water bijzonder diep, zo bleek nog maar eens. Bart De Wever had eerder al gezegd dat hij een veto zal stellen voor een federale regering met de PS, maar dat lijkt wederzijds. Doorn in het oog van di Rupo is onder meer het confederalisme waarvan de Vlaams-nationalisten spreken. “Confederalisme is niet meer of niet minder dan de splitsing van ons land en dat willen we niet. Daar willen we niet over onderhandelen”, klonk het duidelijk. Di Rupo struikelt ook over het feit dat de N-VA zich naar zijn mening “heel antisociaal” heeft opgesteld. “Dat is tegengesteld aan onze partij”, zei hij daarover.


Voor de vorming van de federale regering heeft hij een duidelijke voorkeur: Di Rupo wil het doen met CD&V, Open Vld, Groen en sp.a langs Vlaamse zijde. “Maar de vraag is of zij de kracht en de politieke wil hebben om in een federale regering te stappen zonder een meerderheid onder de Vlaamse parlementsleden in de Kamer.” Met die uitspraak zet Di Rupo de federale regeringsvorming nog meer op scherp. Eerder had N-VA-voorzitter Bart De Wever al laten verstaan dat een federale regering zonder een meerderheid aan Vlaamse kant voor zijn partij “een majeur probleem” zou zijn.

Hoe haalbaar?

Hoe haalbaar zo’n coalitie is, is dan ook nog maar de vraag. De drie traditionele partijen samen met de groenen zouden, als ook alle Franstalige zusterpartijen daar aan meedoen, weliswaar een comfortabele meerderheid van 93 zetels hebben op 150. Maar of zo’n bonte coalitie inhoudelijk werkbaar is?

En zelfs met z’n vieren samen hebben CD&V, Open Vld, sp.a en Groen geen meerderheid aan Vlaamse kant (41 zetels). N-VA en Vlaams Belang hebben er samen 43. De Wever noemde een eventueel scenario zonder Vlaamse meerderheid eerder al “een majeur probleem”.
433 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Van den Bulck

  Vlamingen gedenk 11 juli 1302 zouden we Di Rupoke daaraan eens herinneren misschien ?

 • Joeri Meulemeester

  Worden de vlamingen ge-elio-strikt ?

 • Robert Van Damme

  700 jaar geleden wisten ze 't al... "Wat Walsch is Valsch is !!!! " En van 'communautaire' onzin en " 'regenboog'-coalities" hadden ze nog nooit gehoord!! Behalve families als Nols natuurlijk....

 • Peter Nols

  Als we als land nog serieus genomen willen worden is dit de beste oplossing. Niet de eerste keer dat Di Rupo het land terug op de rails krijgt nadat de nationalisten het spoor saboteerden. Respect voor Di Rupo.

 • Lodewijk Verborgt

  Is het niet mogelijk om een federale regering te vormen met alleen de Vlaamse partijen?