Di Rupo neemt vanaf woensdag het initiatief in Waals parlement

Elio Di Rupo.
BELGA Elio Di Rupo.
PS-voorzitter Elio Di Rupo wil vanaf woensdag het initiatief nemen in het Waals parlement en de Franstalige gemeenschap. De socialisten blijven naar alle waarschijnlijkheid de grootste in het Waals parlement, ondanks een historisch dieptepunt.

Met twee derden van de stemmen geteld haalt PS voorlopig iets meer dan 25 procent van de stemmen voor het Waals parlement. Een verlies van bijna 6 procentpunt en een historisch dieptepunt, maar de socialisten blijven wel de grootste partij.

De PS is daarom van plan het initiatief te nemen, kondigde voorzitter Elio Di Rupo vanavond aan. Vanaf woensdag nodigt hij de andere partijen uit met het oog op een coalitie in Wallonië en in de Franse Gemeenschap. Op federaal vlak wacht de PS het initiatief van de koning af, zei Di Rupo. Ook wat Brussel betreft, wacht de PS-voorzitter de volledige resultaten nog af.

Di Rupo toonde zich tevreden met het resultaat van zijn partij. “Een echt succes voor de socialistische partij”, zei hij. Volgens hem hebben de burgers een “verlangen naar verandering” getoond, een “duidelijk signaal”.

Over de resultaten in Vlaanderen is de oud-premier minder enthousiast. De verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang “moet alle democraten zorgen baren en kwetst onze meest fundamentele waarden”, vindt Di Rupo. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  @Gino Denil. Ik moet je gelijk geven. De VB-kiezers hebben het nog niet door. Door de N-VA te verzwakken is de kans heel groot dat we federaal een linkse regering door onze strot geramd krijgen. Of de N-VA dan nog in een Vlaamse regering wil waarbij hun eventuele coalitiepartners zijn meegestapt in een linkse federale regering is nog maar de vraag. Aan allen die de pensioenleeftijd terug omlaag willen, wordt wakker en kijk naar de rest van de West-Europese landen.

 • Gino Denil

  Enige overwinnaars in deze verkiezingen zijn de Walen. De helft van de Vlamingen heeft dat nog niet door. Maar de socialisten hebben de grootste fractie in de kamer en komen dus als eerste aan zet. Als dat niet lukt is het weer aan Michel. En pas als derde kan een N-VA politicus eens proberen. Vlaanderen zal dus zwakker en meer verdeeld in de kamer zitten tegen een sterk PS, een MR dat stand gehouden heeft - door de dreigingen met confederalisme van de N-VA - en een Ecolo met de wind in rug.

 • Jef Heffens

  In principe ben ik een tegenstander van een scheiding van België noch van een volledig confederalisme, maar de vraag is: Hoe Vlaanderen nog kan samenwerken met in Wallonië aan het hoofd een politicus die in zijn ganse carrière alleen maar een economisch kerkhof politiek heeft gevoerd en nu weer aan zet is voor de verdere destructie van het Waals gewest?

 • Jos Vangeel

  Hopelijk kunnen de Waalse partijen een goede federale regering vormen zonder Vlaams Belang en NVA!!!!!!!!

 • jeff De Boeck

  Die snapt het nog niet !