Di Rupo: "Jean-Claude Juncker is 'the right man in the right place'"

België steunt voluit de voordracht van de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft premier Elio Di Rupo vandaag gezegd bij zijn aankomst op de Europese top in Brussel. "Juncker is 'the right man in the right place'." De Britse premier David Cameron houdt zijn verzet tegen Juncker vol, maar zal het onderspit moeten delven.

Het staat vast dat Juncker in de loop van de namiddag formeel naar voor geschoven zal worden door de staatshoofden en regeringsleiders. Het was de Zweedse eerste minister Fredrik Reinfeldt die zei dat Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy goed werk geleverd heeft door met Juncker "een persoon voor te stellen die zowel in de Europese Raad als in het Europees Parlement goedgekeurd kan worden". Reinfeldt is het niet eens met het systeem van de 'Spitzenkandidaten', maar dat belet niet dat ook hij de voordracht van Juncker zal steunen.

Van de 28 staatshoofden en regeringsleiders is enkel de Britse premier David Cameron uitgesproken tegen de voordracht van de Luxemburger. Hij blijft bij zijn standpunt, zei hij aan de ingang van het Justus Lipsius-gebouw. "Soms moet je bij je principes en je overtuigingen blijven, ook al moet je zwaar het onderspit delven. (...) Vandaag is een van die dagen."

Orban als medestander
Cameron vindt dat de Europese Raad haar prerogatief om de Commissievoorzitter te nomineren uit handen geeft door voor een van de topkandidaten te kiezen die door het Europees Parlement naar voor geschoven zijn én hij is ervan overtuigd dat Juncker de foute persoon is. "Jean-Claude Juncker was mee de grondlegger van het versterken van de macht van Brussel en het inperken van de macht van de natiestaten - en dat deed hij zijn hele carrière lang."

Wellicht dwingt Cameron zijn collega's om over de voordracht van Juncker te stemmen. Als hij al een medestander krijgt, zal het de Hongaarse eerste minister Viktor Orban zijn. Van hem is geweten dat hij evenmin Juncker steunt, maar hij kan zich tijdens de stemming ook onthouden. Op de EVP-bijeenkomst in Kortrijk liet hij gisteren alvast niet in zijn kaarten kijken.

Kiezer respecteren
Voor premier Di Rupo is Juncker alvast een goede keuze. "Ik ken Jean-Claude Juncker heel goed, ik heb met hem veel samengewerkt. Hij is zeker 'the right man in the right place'." Di Rupo respecteert naar eigen zeggen het standpunt van Cameron, "maar het standpunt van de 26 of 27 anderen is ook belangrijk". Groot-Brittannië kan in zijn eentje niet tegenhouden dat de rest van Europa vooruit gaat, zei Di Rupo. "Bovendien zijn er verkiezingen geweest, waar de Europese Volkspartij als overwinnaar uitgekomen is. We moeten de kiezer respecteren."

Door zijn koppig verzet tegen Juncker is er bij de leiders van EVP-signatuur geen animo meer om Cameron tegemoet te komen, zei een EVP'er donderdag. Maar toch lijkt het onwaarschijnlijk dat de Britse eerste minister niets uit de brand kan slepen. De Finse premier Alexander Stubb, ook van de EVP, verwoordde het vrijdag zo: "We moeten bruggen bouwen. Het werkprogramma dat Juncker naar voren schuift moet marktgericht zijn. Groot-Brittannië vraagt hervormingen van de interne markt en ik steun dat." Toch moet het van twee kanten komen, zei Stubb. "De mensen in Groot-Brittannië moeten wakker worden en de koffie ruiken: de Europese Unie is zeer goed voor het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 50 procent van de export gaat naar de EU."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel legde vandaag geen verklaringen af, maar ook zij gaf gisteren al aan rekening te willen houden met de Britse bekommernissen.

Akkoorden met Georgië, Moldavië en Oekraïne
De Europese Raad is om 10 uur gestart. Daarvoor werden de associatieakkoorden met Georgië en Moldavië getekend en het akkoord met Oekraïne gefinaliseerd. "Het is een grote dag voor Europa. De EU staat aan uw zijde, vandaag meer dan ooit", verklaarde de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy.

Voor de drie betrokken landen waren de Oekraïense president Petro Porosjenko aanwezig, de Georgische eerste minister Irakli Garibasjvili en de Moldavische premier Joeri Leanca. "Wat een grote dag! Misschien wel de belangrijkste voor mijn land sinds de onafhankelijkheid" in 1991, verklaarde Porosjenko. Hij benadrukte dat heel Oekraïne door het akkoord gebonden is, "de Krim inbegrepen".

De drie associatieakkoorden halen de banden tussen de drie landen en de EU sterk aan. Maar, zo zeiden Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso, ze zijn niet tegen Rusland gericht.

Rusland: "Ernstige gevolgen"
Het ondertekenen door Oekraïne van handelsakkoorden met de Europese Unie is een soeverein recht van Kiev maar het zal zware gevolgen hebben, zo heeft de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Grigory Karasin volgens het persbureau Interfax gezegd. "De gevolgen van de handtekening vanwege Oekraïne en Moldavië zullen zonder twijfel ernstig zijn", aldus Karasin.

Volgens presidentieel woordvoerder Dmitri Peskov zal Moskou "protectiemaatregelen" nemen van zodra het negatieve gevolgen ondervindt van het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. "Wat nodig is voor onze economie zal worden gedaan", luidde het.