Di Rupo I zonder liberalen en groenen

REUTERS
Preformateur Elio Di Rupo mikt op een regering zonder liberalen en groenen. Die laatsten zouden wel worden gevraagd een staatshervorming te steunen. Dat schrijven de Corelio-kranten vandaag.

Preformateur Di Rupo heeft nog geen akkoord op zak om echte formatiegesprekken op te starten, maar de contouren van een mogelijke coalitie beginnen zich wel al af te tekenen. Zo zouden de liberalen alvast formeel worden afgeschreven als mogelijke regeringspartner.

De groenen zouden evenmin deel uitmaken van de volgende regering. De voorbije dagen werd hard geprobeerd Ecolo los te weken van Groen!, maar dat lukte niet. Daarom beslisten PS en N-VA het denkspoor te verlaten van een regering die over een tweederdemeerderheid beschikt. Er wordt wel op de groenen gerekend om een institutioneel akkoord vanuit de oppositie te steunen.

Zo ontstaat een dubbel onderhandelingscircuit. Eerst zijn er de onderhandelingen die tot de vorming van een nieuwe regering moeten leiden. Daarnaast zou er in een tweede circuit over institutionele zaken worden gesproken door de toekomstige regeringspartijen (PS-cdH-N-VA-CD&V-sp.a), aangevuld met Ecolo en Groen!. (belga/sps)