Di Rupo en Reynders niet vies van nieuwe coalitie

Elio Di Rupo (PS) en Didier Reynders (MR) debatteerden vanavond op de RTBF.
PHOTO_NEWS Elio Di Rupo (PS) en Didier Reynders (MR) debatteerden vanavond op de RTBF.
Uittredend eerste minister Elio Di Rupo (PS) en vicepremier Didier Reynders (MR) hebben vanavond een kalm debat gevoerd op de RTBF. Ze sloten niet uit met elkaar een regering te vormen en vonden gemeenschappelijke grond tegen de wil van de N-VA om de sociale zekerheid of het land te splitsen.

Geen van beiden sloot uit met de N-VA te onderhandelen voor de vorming van een federale regering. Reynders herinnerde er terloops aan dat de PS met de liberalen en de N-VA over ethische onderwerpen meerderheidsakkoorden kon vinden.

"Er is geen sprake van onderhandelingen met de N-VA over de splitsing van de sociale zekerheid en het land", herhaalde Di Rupo, waar Reynders mee instemde.

Franstalig front gerelativeerd
Beiden relativeerden de noodzaak van een 'Franstalig front'. "Ik ben helemaal niet zeker dat we ons in een situatie zullen bevinden waar de N-VA explosief groeit en de andere Vlaamse partijen instorten", voorspelde Di Rupo. "Laten we zondag afwachten, eerder dan over een front te praten, wat een oorlogsterm is."

Vliegtuigen boven Brussel
Reynders benadrukte wel de noodzaak van een Brussels front wat betreft de vluchten vanuit Brussels Airport boven de hoofdstad, en een verdeling van de vluchten naar de Waalse (Charleroi, Luik) en Vlaamse luchthavens (Oostende, Antwerpen). Bij gebrek aan een onmiddellijke beslissing, zal dat een basisvoorwaarde van de MR zijn bij de vorming van de federale en Brusselse regering, waarschuwde hij. Di Rupo sloot uit dat nog voor de verkiezingen een akkoord over het nachtlawaai wordt gevonden met de zes regeringspartijen.