Di Rupo en Magnette verdedigen PS-programma bij De Wever

REUTERS
In de Senaat is informateur Bart De Wever (N-VA) begonnen aan zijn opdracht. Om 10 uur arriveerden titelvoerend PS-voorzitter Elio Di Rupo en waarnemend voorzitter Paul Magnette aan het parlement in Brussel. Na een klein uur vertrokken de twee opnieuw. Over de keuze van een coalitie wilden ze achteraf niets kwijt. "Vandaag was het de bedoeling om over inhoud te spreken", stelde Magnette. Na de PS was het de beurt aan MR-voorzitter Charles Michel.

Op vragen of de Franstalige socialisten in zee willen met de N-VA, gaven Magnette en Di Rupo na afloop een ontwijkend antwoord. "We zitten nu niet in die fase", aldus Magnette. "Wij hebben de vragen van de informateur beantwoord. Wij hebben respect voor het mandaat van Bart De Wever".

"Index behouden"
Di Rupo en Magnette vertelden de aanwezige journalisten wel dat ze de informateur hebben duidelijk gemaakt welke de belangrijkste sociaal-economische beleidsprioriteiten voor de PS zijn. Het gaat om het behoud van de index, het ondersteunen van de koopkracht, jobcreatie en de stabiliteit van het land en geen nieuwe communautaire ronde. De twee socialistische tenoren bevestigden volmondig dat het behoud van de index een "perfecte stabiliserende factor" is. Zoals bekend is N-VA voorstander van een grondige hervorming van de index. Op de vraag wat het verschil is met de situatie in 2010, toen beide partijen maandenlang vruchteloos naar een compromis zochten, antwoordde Di Rupo dat de "communautaire kwestie nu niet aan de orde is".

Op de vraag of informateur De Wever - vandaag trouwens opnieuw in zijn geel-oranje-blauwe das van afgelopen zondag, een subtiel signaal naar zijn favoriete coalitie? - bereid is meer toegevingen te doen dan in 2010, antwoordde Di Rupo: "Ik ben geen psycholoog."

BELGA

Nog ontmoetingen tot 16 uur
Na de PS was MR-voorzitter Charles Michel uitgenodigd. Na afloop wilde hij evenwel geen commentaar kwijt. Op dit moment zit Benoît Lutgen bij de informateur. Om 14 uur hervat de informateur de werkzaamheden met een gesprek met Ecolo. Een uur later ontvangt De Wever de voorzitter van de PTB - zoals PVDA in Franstalig België heet. Om 16 uur sluit de PP van advocaat Mischaël Modrikamen de gesprekken af.

Bart De Wever was gisteren amper begonnen aan zijn initiatief om de eerste verkennende gesprekken met de Vlaamse partijen te voeren voor de vorming van een Vlaamse regering, of koning Filip belastte hem al met een federale informateursopdracht.

Bart De Wever en MR-voorzitter Charles Michel.
BELGA Bart De Wever en MR-voorzitter Charles Michel.
CdH-voorzitter Benoit Lutgen.
BELGA CdH-voorzitter Benoit Lutgen.
BELGA