Ga naar de mobiele website
^ Top

Di Rupo blijft PS-voorzitter tot na de verkiezingen van 2019

Elio Di Rupo, vandaag bij de voorstelling van zijn jongste boek.
Photo News Elio Di Rupo, vandaag bij de voorstelling van zijn jongste boek.
Elio Di Rupo blijft voorzitter van de PS tot na de parlementsverkiezingen van 2019, wanneer zijn huidig mandaat afloopt. Dat heeft hij vandaag verklaard tijdens de voorstelling van zijn zijn nieuwe boek 'Nouvelles conquêtes' ('nieuwe veroveringen'). In dat boek schuift Di Rupo zijn persoonlijke ideeën over de uitdagingen van en antwoorden voor de toekomst naar voor. Het boek is zeker niet zijn politieke testament, zegt de ex-premier.

De Franstalige socialisten werken al sinds 2015 aan een inhoudelijke vernieuwing. Di Rupo zette toen een "chantier des idées (een "ideeënwerf") in gang, een vernieuwingsoperatie die binnenkort afgerond wordt. Het boek van Di Rupo moet gezien worden als zijn persoonlijke bijdrage aan die operatie. Het PS-bureau, waarop alle partijkopstukken (met uitzondering van Paul Magnette, die met vakantie is) aanwezig waren, keurde vandaag 123 voorstellen voor die operatie goed. De verschillende afdelingen en federaties gaan de teksten nu bespreken en eind november volgt er dan een groot congres.

De schandalen, de slechte peilingen en het gedwongen vertrek van de PS uit de Waalse regering deden her en der de vraag rijzen naar het leiderschap van Di Rupo, al valt voorlopig niemand Di Rupo publiek af. De ex-premier zegt nu duidelijk dat hij niet van plan is om zijn mandaat, dat loopt tot in 2019, vervroegd neer te leggen. "Ik heb de 'chantier des idées' in gang gezet. Ik zal mijn werk voortzetten tot het einde van mijn mandaat", zei Di Rupo. Een politiek testament is het boek zeker niet, verzekert hij. "Het is net het omgekeerde van een testament. Het is een blik op de toekomst en ik hoop de komende tien jaar aan de realisatie ervan te werken", klonk het op de voorstelling.

Dit is geen testament. Het is een blik op de toekomst en ik hoop de komende tien jaar aan de realisatie ervan te werken

Elio Di Rupo

Schoktherapie

In 'Nouvelles conquêtes' stelt Di Rupo naar eigen zeggen een "schoktherapie" voor tegen de groeiende ongelijkheid: hij pleit onder meer voor volledig gratis onderwijs en schoolplicht vanaf 3 jaar, arbeidsherverdeling door een vierdagenwerkweek en een maximale loonspanning binnen een bedrijf. Bedrijfsleiders zouden maximaal 15 keer meer dan het laagste loon van hun onderneming mogen verdienen. De PS-voorzitter wil werknemers ook medezeggenschap geven in het beheer van het bedrijf waar ze werken. De wettelijke pensioenleeftijd zou terug op 65 worden gebracht en de geleidelijke beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd, die volgens Di Rupo onder zijn premierschap "met tegenzin" werd doorgevoerd, zou teruggeschroefd worden.

Nog een opvallend voorstel: Di Rupo pleit ervoor om de productie en verdeling van cannabis aan de staat over te laten, zodat die uit de handen van criminelen gehaald worden.

Meer over5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • BertPienter

  Di Rupo heeft wel een punt toen hij opmerkte dat de Belgische economische groei tijdens Di Rupo 1 BOVEN het Europese gemiddelde stond en tijdens Michel 1 ver ONDER dat gemiddelde.

 • Jef Peace Bridge

  Geweldig van Elio ! Met dit boek en deze plannen veegt hij de PS binnenkort volledig van de kaart.Wat kunnen we nog meer verlangen? En hij blijft nog aan tot 2019...tijd genoeg om zijn kamikazewerk te voltooien. Dank u Elio.

 • Juul Kabas

  Hahaha na 30 jaar in de regering met de PS komen ze NU pas met een ideeenplan... telaat vrees ik, tenzij voor de "nieuwe Belgen" die hopen op veel geld om niet te werken...

 • A E

  Ik lees: belastingen nog meer verhogen.

 • jos De Decker

  Waar moet ik mijn bolleke inkleuren ? Spijtig jong je komt er wat laat mee en wil stemmen terugwinnen na alle schandalen. En eenmaal opnieuw aan de macht weer lekker meedoen met de neo liberalen.

Meld een bug