Di Rupo belooft straffen die niet kunnen worden ingekort

BELGA
De regering praat overmorgen over de invoering van zogenaamde niet-samendrukbare straffen. Daarbij kan de rechter in een vonnis vastleggen welk minimumdeel van een zware gevangenisstraf altijd moet worden uitgezeten, zonder kans op vervroegde vrijlating.

In het regeerakkoord staat al dat die niet-samendrukbare straffen er moeten komen, maar tot dusver is dat niet gebeurd. In de nasleep van de vrijlating van Michelle Martin zijn die straffen echter opnieuw een heet hangijzer.

Premier Elio Di Rupo (PS) benadrukte in 'De Zevende Dag' dat er al hervormingen geweest zijn bij justitie en politie, maar dat de politici verder willen gaan. "Wij zijn bereid om iets meer te doen binnen het regeerakkoord", zei Di Rupo.

"We moeten de emotie van de bevolking en van de ouders begrijpen, maar in een democratie moet de scheiding der machten gerespecteerd worden", benadrukte hij ook. "Gedurende de discussie voor het regeerakkoord was de beslissing voor Martin al genomen."

 
We moeten de emotie van de bevolking en van de ouders begrijpen, maar in een democratie moet de scheiding der machten gerespecteerd worden