Deze zomer extra veel insecten: “Wespen en muggen gaan komende weken massaal opduiken”

"Ik verwacht dat steekmuggen in grote getale gaan opduiken de komende weken", zegt entomoloog Wouter Dekoninck.
Shutterstock "Ik verwacht dat steekmuggen in grote getale gaan opduiken de komende weken", zegt entomoloog Wouter Dekoninck.
Na de zachte winter en het mooie weer van de afgelopen weken, zullen we deze zomer waarschijnlijk heel wat insecten tegenkomen. Daarvoor waarschuwt entomoloog Wouter Dekoninck van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“We hebben een zachte winter gehad en heel veel volwassen insecten hebben die dan ook overleefd. We kunnen ons dus verwachten aan een zomer met een grote aanwezigheid van bepaalde insectensoorten zoals steekmuggen en in iets mindere mate ook vliegen. Na een periode met hogere temperaturen, hebben de regenbuien van de voorbije week het nodige water geleverd, waardoor veel insecten zich verder kunnen ontwikkelen. Zeker in combinatie met de aanwezigheid van voldoende voedselbronnen: groeiende planten, organisch afval en beschikbare prooien”, aldus Dekoninck.

Uit een bevraging van specialist in insectenbestrijding Vapona bij duizend Belgen blijkt dat de mug (67 procent) en de wesp (64 procent) ervaren worden als meest irritante beestjes. Ook de vlieg (35 procent) en de teek (31 procent) behoren tot de minst populaire beestjes.

“Ik verwacht dat we in de loop van de komende weken de steekmuggen massaal gaan zien opduiken”, zegt Dekoninck. “Een gelijkaardig scenario geldt voor de wesp. Door de huidige, gunstige weersomstandigheden wordt de ontwikkelingscyclus van de steekmug ingekort, waardoor we een opmars van de mug kunnen verwachten in de komende weken. Indien we afstevenen op een warme zomer zullen er ook heel wat wespen voorkomen.”

Lees ook:

Last van muggen, teken of processierupsen? Zo kan je beten en steken voorkomen, herkennen en genezen (+)

U went best aan de jeuk: uitheemse insecten staan aan de poorten van Europa (+)

Zwoele, warme nacht? Doe toch maar een pyjama aan (en andere tips om goed te slapen) (+)

Veel wespen deze zomer, en dat heeft ook één voordeel




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.