Deze week in de politierechtbank: dronken spookrijder botst op E40 na 11 km lange rit in verkeerde richting

Hans Verbeke
Een dronken Fransman die elf kilometer lang al spookrijdend op de E40 reed en in Gistel frontaal op een tegenligger botste. Een Torhoutse die met 2,25 promille achter het stuur kroop, een wegenwerker een scheldtirade gaf, vervolgens botste en wegvluchtte. En een bromfiets die niet 25 maar liefst 79 km per uur haalt; “dat heeft de verkoper mij niet verteld”, aldus een Gerardsbergenaar (20).Ook deze week waren onze regiojournalisten aandachtige toeschouwers in de politierechtbanken.

Fransman mag half jaar niet meer in België rijden na spookrit op E40

Een 26-jarige Fransman heeft in de Brugse politierechtbank zes maanden rijverbod gekregen (enkel op Belgisch grondgebied) voor dronken rijden. Hij reed vorige zomer liefst 11 kilometer in de verkeerde richting op de E40 en botste ter hoogte van Gistel frontaal op een tegenligger.

Paul-Edouard H. veroorzaakte op 16 augustus vorig jaar flink wat paniek op de E40. De Fransman was die dag even voor 7 uur in Jabbeke via de afrit de snelweg opgereden. Hij reed liefst elf kilometer lang in de tegenovergestelde richting. Meermaals veroorzaakte hij ei zo na een ongeval, maar ter hoogte van Gistel kon een 49-jarige man uit Eernegem de spookrijder niet meer ontwijken. Het kwam tot een frontale botsing tussen zijn Audi en de Opel van H. Beide bestuurders raakten door de enorme klap gelukkig slechts lichtgewond.

H. verklaarde na de botsing aan de federale wegpolitie dat hij zich simpelweg ‘vergist’ had. “Ik dacht dat ik de juiste weg aan het volgen was”, verklaarde de Fransman gisterenochtend nog eens in de Brugse politierechtbank. De ademtest na het ongeval wees echter anders uit. H. had immers 1,80 promille alcohol in zijn bloed. De politierechter kon niet lachen met de halsbrekende toeren die de bestuurder had uitgehaald en legde hem 2.000 euro boete en 6 maanden rijverbod op. De Fransman kreeg ook voor één jaar lang een alcoholslot opgelegd. Of hij veel van zijn straf zal voelen, is wel twijfelachtig. Het vonnis geldt immers enkel op Belgisch grondgebied. (SDVO)

Dronken vrouw scheldt arbeider uit omdat ze niet wil omrijden, botst tegen zijn vrachtwagen

Een 38-jarige bestuurster uit Torhout heeft zes maanden rijverbod, 6.400 euro boete en twee jaar alcoholslot opgelegd gekregen voor rijden onder invloed en vluchtmisdrijf. 

Nutsbedrijf Infrax was op 18 september vorig jaar rond negen uur ‘s avonds werken aan het uitvoeren in Torhout.  Volgens het Openbaar Ministerie mocht enkel plaatselijk verkeer doorrijden in de straat en hield S.S. zich daar niet aan. De Torhoutse schold de arbeider de huid vol, toen hij haar daarop attent maakte. Ze reed uiteindelijk met haar auto tegen zijn vrachtwagen en vluchtte nadien weg.

S. werd een uur later thuis aangetroffen door de politie en bleek 2,25 promille alcohol in haar bloed te hebben. “Ze had zwaar ruzie gekregen met haar vriend en vertrok razend bij hem”, pleitte haar advocate. “Mijn cliënte heeft zich arrogant gedragen tegenover die arbeider, dat is waar. Maar ze reed niet tegen zijn vrachtwagen en was ook niet dronken. Toen ze thuis kwam, heeft ze enkele glazen wijn gedronken.” De politierechter hechtte niet veel geloof aan het verhaal van S.S. De vrouw werd immers op 17 januari vorig jaar nog veroordeeld voor rijden onder invloed en vluchtmisdrijf. (SDVO)

Bromfiets haalt 79 in plaats van 25 kilometer per uur

Een 20-jarige bestuurder uit Geraardsbergen moet zijn rijbewijs drie maanden inleveren omdat hij rondreed met een opgedreven bromfiets. Het oordeel van de politierechter is streng omdat de man twee jaar geleden al eens werd betrapt op onverzekerd rijden.

Ik had de bromfiets nog maar net gekocht of de politie controleerde me al”, vertelt de man in de politierechtbank. “Ik wist helemaal niet dat hij sneller kon dan 25 kilometer per uur, dat heeft de verkoper mij niet verteld. Zelf heb ik me aan de limiet gehouden.” De politie testte de bromfiets op de rollen en constateerde dat hij 79 kilometer per uur haalde.

De politierechter legt de man een effectieve boete van 2.400 euro en een rijverbod van drie maanden op. Als hij zijn rijbewijs terug wil, moet de jongeman de twee rijexamens en een geneeskundig en psychologisch onderzoek afleggen. (LDO)

Trucker (69) die tegen snelwegbrug rijdt en vlucht, is voor 32ste keer veroordeeld

Een 69-jarige man uit Brugge is veroordeeld tot een boete van 1.800 euro, waarvan 1.200 met uitstel, en 15 dagen rijverbod nadat hij in mei vorig jaar met zijn vrachtwagen tegen een snelwegbrug in Loppem reed. Het was al de 32ste keer dat de zestiger voor de politierechter moest verschijnen.

M.H. kwam zich  deze week persoonlijk verantwoorden in de rechtbank. De man stond terecht omdat hij na het veroorzaken van het ongeval niet ter plaatse bleef en vluchtmisdrijf pleegde. “Maar dat was absoluut niet mijn bedoeling”, stelde hij. “Ik voelde een tik en stopte even verderop om te kijken wat er gebeurd was. In het passeren zag ik iemand zijn duim opsteken, waarna ik dacht dat alles in orde was.” Dat bleek echter niet het geval. Door de aanrijding lagen er brokstukken op het wegdek, waarna de politie de vrachtwagenchauffeur kon identificeren. De politierechter kon niet anders dan de man een boete en rijverbod te geven. (MMB)

Dronken bestuurder: “draaierig door maagverkleining”

Een 52-jarige man uit Knokke-Heist vraagt in de Brugse politierechtbank de vrijspraak voor een dronken ongeval dat hij er vorig jaar veroorzaakte. “Ik had net twee hamburgers gegeten en had last van bijwerkingen van m’n maagverkleining”, verklaarde hij.

C.S. reed op 6 mei drie geparkeerde wagens aan toen hij met z’n wagen wilde vertrekken. Op camerabeelden was te zien hoe hij naar z’n auto strompelde en zelfs op de grond viel. “Als je geregeld draaiingen krijgt, moet ik de samenleving beschermen”, vond de politierechter. Een dokter moet tegen 3 september onderzoeken of C.S. nog kan autorijden. (SDVO)

Kaye Styles
Photo News Kaye Styles

Kaye Styles voor 59ste keer veroordeeld

De Brugse politierechter heeft Kaye Styles (37) bij verstek veroordeeld tot tien maanden effectieve gevangenisstraf. De rapper kroop ondanks een levenslang rijverbod toch achter het stuur van zijn Mercedes in Knokke. Het is al de 59ste keer dat de man wordt veroordeeld.

De politie van Knokke-Heist voerde op 11 juni 2017 een controle uit langs de Natiënlaan. Rond 00.30 uur bleek de bestuurder van een Mercedes 320 geen rijbewijs op zak te hebben. Verder onderzoek wees uit dat Kaye Styles in april 2017 in Dendermonde zelfs tot een levenslang rijverbod was veroordeeld en op dat moment dus eigenlijk helemaal niet met de wagen mocht rijden.

Kaye Styles moest zich woensdag verantwoorden voor de rechtbank, maar kwam niet opdagen op de zitting. De Belg met Ghanese roots - ironisch genoeg vooral bekend van zijn Prison Break Anthem - werd veroordeeld tot tien maanden effectieve gevangenisstraf en een boete van 8.000 euro. De zanger is al jarenlang een vaste klant in de politierechtbank. Hij liep eerder al 58 veroordelingen op. Zo maakte de rapper zich in het verleden onder andere al schuldig aan het rijden met een niet-gekeurde motorfiets, overdreven snelheid en het negeren van een rood verkeerslicht. Na een veroordeling leverde hij ook meermaals zijn rijbewijs niet in. (MMB) 

Man (76) parkeert wagen op kruispunt ‘om boodschappen te doen’: 400 euro boete

Een 76-jarige man uit Ronse die zijn wagen heeft achtergelaten op een kruispunt om even snel een boodschap te doen, mocht het deze week komen uitleggen in de politierechtbank.

Niet alleen stond de auto niet reglementair geparkeerd, hij was ook niet op slot en de keuring was al meer dan een jaar vervallen. “Omdat ik geen plaats vond om te parkeren, heb ik mijn auto op het kruispunt laten staan”, legde de man uit in de rechtbank. “Ik doe dat wel vaker als ik snel even de winkel binnen en buiten moet.” De politierechter maakte aan de man duidelijk dat het zeker geen goed idee is om op de haaientanden op een kruispunt te parkeren en legde hem een boete van vierhonderd euro op. De Ronsenaar rijdt ondertussen niet meer met de auto. (LDO)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.