Deze tekens laten dieven achter als ze jouw huis komen inspecteren

DM
Terwijl u en ik snakken naar een welverdiende vakantie, breekt ook voor mensen met minder goede bedoelingen het hoogseizoen aan. Dievenbendes kunnen zich immers geen makkelijkere buit dromen dan een woning van een gezin op vakantie. Tijdens een verkenningstocht brengen ze daarom soms tekens aan op de gevel die hun handlangers wat extra informatie verschaft over de desbetreffende woning: 'woning met hond', 'alarm', 'niets waardevols' of 'let op de buren'.

De bewuste Bargoense tekens (zie foto onderaan) gaan al langer mee en duiken op tijd en stond terug op op sociale media.

Echt of volkslegende?
Zeker nu de zomer voor de deur staat en veel mensen hun huis een tijdje verruilen voor een zonnige vakantiebestemming. Maar zijn ze ook echt of is het gewoon een volkslegende? De meningen zijn verdeeld. Commissaris Fons Bastiaenssens van de lokale politie Antwerpen bevestigt in De Morgen dat het aantal inbraken tijdens de zomermaanden de hoogte in gaat. "Ze bestaan zeker, rondtrekkende dievenbendes die in een codetaal aangeven waar er bijvoorbeeld veel geld en juwelen te rapen vallen, maar de afgelopen jaren hebben we er nauwelijks mee te maken gehad."

Ook Q-Music interpelleerde Bastiaenssens over de materie: "Het is absoluut geen urban legend. Het is lang niet meer in beeld geweest, maar blijkbaar steekt het nu opnieuw de kop op."

Alert
Ook Tine Hollevoet van de federale politie wil de (overdreven) paniek op sociale media temperen. "Dat wil niet zeggen dat we er niet alert voor zijn", klinkt het. "Wanneer iemand een vreemde tekening opmerkt op de stoep of de gevel, dan neemt die er best een foto van om die aan de lokale politie te tonen."

thinkstock

Onze raad: ziet u iets verdachts op uw gevel, meld het aan de lokale politie en zet er misschien maar snel een doorkruiste cirkel naast. Dat wil zoveel zeggen als 'niets interessants te vinden in deze woning'.

En nu: verder aftellen naar die welverdiende vakantie.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels