Deze slimme app helpt fietsende leerlingen veilig naar school

(Archieffoto)
(Archieffoto)
Leerlingen van basisschool Sint-Jozef Coloma in Mechelen gaan de app AllRide testen. Die applicatie moet ervoor zorgen dat ze na twee weken de veiligste fietsroute naar school kennen. In Brugge gaan leerlingen van middelbare school Sint-Franciscus Xaverius-Instituut er vanaf donderdag mee aan de slag.

De leerlingen krijgen een slimme lamp aan hun fiets die de huidige fietsroute registreert. Daarna moeten ze via feedback laten weten welke punten op hun route ze gevaarlijk of slecht aangelegd vinden. Na twee weken krijgen ze een veiligere, alternatieve route voorgeschoteld.

Het gaat om een proefproject tot midden juni waarmee voorlopig slechts in twee steden, Mechelen en Brugge, wordt geoefend. Niet de lengte van de route of de snelheid om ter plaatse te geraken speelt een rol, wel de verkeersveiligheid.

Prijzen

Om de kinderen te motiveren alle gegevens steeds goed in te vullen, is de app waarmee ze aan de slag gaan opgevat als een computerspel: hoe meer kilometers en hoe meer feedback, hoe meer punten je scoort en daarmee kan je fietsaccessoires winnen zoals lampjes of reflectoren of een toegangsticket voor het Sportimonium.

De ambitie van de app-ontwikkelaars is dat de scholieren meer, gezonder en veiliger kunnen fietsen. Steden krijgen op hun beurt inzicht in de fietsveiligheid en advies over alternatieven. Op termijn kunnen ze een verduurzaming van de mobiliteit bereiken, dankzij onder andere minder verkeersdruk en minder CO2-uitstoot.

Met de resultaten gaan we aan de slag om ons fietswegennetwerk te analyseren en verbeteren

Marina De Bie (Groen), Mechels schepen van Onderwijs en Slimme Stad

“Mentaliteitsverandering”

"Het doet ons plezier dat een Mechelse basisschool deze app als eerste in Vlaanderen mag gebruiken”, zegt schepen van Onderwijs en Slimme Stad Marina De Bie (Groen). “Dit soort technologie kan echt een verschil maken en bijdragen aan een mentaliteitsverandering. Met de resultaten gaan we aan de slag om ons fietswegennetwerk te analyseren en verbeteren.”

Mechelen heeft de ambitie om dé fietsstad van Vlaanderen te worden. "Dan is het zonder twijfel cruciaal om het gebruik van de fiets maximaal te stimuleren bij kinderen en jongeren. AllRide is een mooi project om voor kinderen het fietsen van en naar school aantrekkelijker te maken", reageert mobiliteitsschepen Alexander Vandersmissen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • peter colson

    Toch al erg geworden dat men al een app nodig heeft om te fietsen. Binnenkort een app om politiek correct te ademen want je moest maar eens door verkeerd ademen teveel CO2 uitstoten. Zelfs voor hun privéleven heeft men blijkbaar technologie van doen om "normaal" te functioneren. Worden we nu echt zo dom?