Deze robot 'Pepper' wijst je voortaan de weg in het ziekenhuis van Oostende

Het AZ Damiaan in Oostende maakt voortaan gebruik van de robot 'Pepper' om bezoekers te verwelkomen en de weg te wijzen naar de juiste dienst. Het is wereldwijd de eerste keer dat robots voor het onthaal in een medische context worden ingezet.

Voorlopig kan je hem enkel de weg vragen, maar in de toekomst zal de robot ook patiënten begeleiden naar hun kamer. De robot gaat het personeel aan de balie niet vervangen, maar zou op termijn hun job moeten verlichten door simpele taken over te nemen. "Hierdoor hebben onze mensen meer tijd om patiënten met moeilijkere vragen te helpen", zegt Kevin Mollet van het AZ Damiaan. Pepper is de grote broer van Zora. Deze robot wordt ook al ingezet in de zorg.

Hotels
De robots worden gemaakt door het bedrijf Zora Bots uit Oostende. Die pionier in robottechnologie leverde al robots in meer dan tweehonderd ziekenhuizen en zorginstellingen in Europa, de Verenigde Staten, Australië en Japan. Het bedrijf richt zich vooral op de zorgsector, maar ontwikkelde ook al robots voor het onthaal in bijvoorbeeld hotels.