Deze post wordt massaal gedeeld na moord op Julie: “Pak verkrachters op en hou ze binnen”

Studente Julie Van Espen (23) verdween zaterdagavond. Vrienden hingen zondag langs het Albertkanaal affiches op.
BELGA Studente Julie Van Espen (23) verdween zaterdagavond. Vrienden hingen zondag langs het Albertkanaal affiches op.
De 39-jarige Steve Bakelmans uit Antwerpen, die wordt verdacht van de moord op Julie Van Espen (23), heeft gisterenavond bekentenissen afgelegd. De man was geen onbekende bij het gerecht. Zo werd hij in juni 2017 veroordeeld tot vier jaar cel voor verkrachting. Hij ging in beroep, dat na 2 jaar nog niet behandeld is. “Pak onze verkrachters op en hou ze binnen”, klinkt het in een Facebookpost die intussen meer dan 3.800 keer werd gedeeld.

“Ik ben niet vaak van de meningen op Facebook, maar hoe lang gaan we dit nog doen? Hoe veel dijen moeten er nog blauw worden geforceerd, hoe veel levens nog verwoest, hoe veel mandjes gevonden, hoe veel meisjes nog in het Albertkanaal?

We kijken zo graag neer op andere landen, wijzen met de vinger naar culturen waar vrouwen zogezegd minderwaardig zijn. Laat me niet lachen alsjeblieft. In België zit je even lang voor verkrachting als voor pakweg schriftvervalsing. Wij zijn minderwaardig aan een hoop papieren. Als je als vrouw dan al serieus genomen wordt wanneer je aangifte doet, zitten daders bijna nooit langer dan kinderen over de kleuterklas doen.

Kunnen we stoppen met massaal in onze neus te peuteren bij dit wanbeleid? Hoe is het mogelijk dat iemand die in 2017 vier jaar kreeg voor verkrachting iemand vermoordt in 2019? Hoe is het mogelijk dat we, wanneer we spreken over veiligheid, nog steeds de verantwoordelijkheid bij meisjes en vrouwen leggen? Ook ik ben schuldig, ga nooit in het tweede deel van de oude trams zitten, hou het nummer van mijn vriend klaar als ik me onveilig voel op straat, vraag mijn vriendinnen om alsjeblieft voorzichtig te zijn onderweg. Maar wat ik eigenlijk wil doen is schreeuwen. HOU ALLEMAAL UW POTEN THUIS.

In plaats van het nutteloos patrouilleren en stoefen met meer blauw op straat, in plaats van uw etnisch profileren en uw pascontroles en uw bullshit war on soft drugs. Pak onze verkrachters op, en hou ze binnen.”

Bekijk ook: Dit traject volgde Julie Van Espen
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudiger lampaert

  Toch eens goed nadenken op 26 Mei,deze partij die het nu voor het zeggen heeft is veel te laks en laat alles maar gebeuren,,de hoeveelste opgepakte is het nu al die ze na zware feiten gewoon weer vrijlaten, en terug gaan moorden en verkrachten,hoelang moeten wij dat nog aanvaarden?en die rechters die zoiets uitspreken mogen van mij nooit geen oog meer toe doen,die leven echt op een andere planeet.

 • jan van reeth

  als zelfs de daders van Julie en Melissa al vrij rondlopen, maak ik me geen enkele illusie dat deze onmens wél lang in de nor blijven zal. Zeer trist, maar helaas de waarheid in dit onland.

 • Pieter Verhulst

  En mogen we stilaan op straat komen tegen justitie en de politici die advocaten munitie geven om moordenaars en verkrachters als slachtoffers voor te doen en vrij te krijgen.

 • Monique Coppens

  Als wetten tot zoiets aanleiding geven, dan is het aan de minister om die wetten ofwel aan te passen ofwel uit het wetboek te verwijderen. Als daar een meerderheid moet voor zijn, dan zal of een regering al dan niet gevallen is,daar niets aan veranderen. Waarop wacht men altijd?

 • Walter Roesems

  In de Morgen schrijft een ere rechter dat de beslissing om de recidivist niet op te sluiten de fout is van het Parket, die vraagt dat altijd en zo moet de rechter een moeilijke beslissing nemen. Het is ook de fout van minister Geens, die niet mocht beloven om de behandelingstermijn voor beroep korter te maken. Het is dus de fout van iedereen, behalve van de rechters. Het ergste is dat deze Edelachtbaren dat ook denken en dat hen niets dus te verwijten valt. Goe bezig!!!