Deze politieke partijen zijn de cumulkoningen

THINKSTOCK
In Vlaanderen zijn cumuleren de sp.a-mandatarissen de meeste mandaten, ambten en beroepen van alle partijen. In Wallonië spant de PS de kroon. Dat blijkt uit een analyse van de website Cumuleo, die heel wat gegevens over politieke cumuls verzamelt.

Cumuleo bevroeg internetgebruikers over welke partijen zij beschouwden als de cumulkoningen. Vervolgens zette de website die resultaten naast de échte cijfers. Dat levert toch wel opmerkelijke resultaten op.

Zo heeft de CD&V in Vlaanderen de perceptie niet mee: 40,1 procent van de 1.117 bevraagde internetgebruikers denkt dat CD&V'ers het vaakst mandaten, ambten en beroepen cumuleren. In eerste instantie lijkt dat ook te kloppen, want CD&V is veruit het meest aanwezig in de top 100 van cumuleerders. Volgens Cumuleo is dat echter niet onlogisch, aangezien CD&V in Vlaanderen veruit het meeste mandatarissen heeft rondlopen.

Daarom maakte de website een 'gewogen' analyse, door ook de vertegenwoordiging van de partij in de Cumuleo-databank mee in rekening te brengen. Daaruit blijkt dat sp.a in realiteit CD&V overtreft op vlak van cumuls. Sp.a spant vooral de kroon in het geheel aan mandaten, gevolg door N-VA en Open Vld. Dat terwijl Open Vld de topper is als je enkel de bezoldigde mandaten bekijkt, met sp.a en CD&V op een tweede en derde plek.

Gewogen resultaat van van de top 100 van de gecumuleerde bezoldigde en niet-bezoldigde mandaten.
cumuleo Gewogen resultaat van van de top 100 van de gecumuleerde bezoldigde en niet-bezoldigde mandaten.

Ook PS cumuleert volop
Aan Franstalige kant worden de resultaten van de publieksbevraging dan weer volledig bevestigd door realiteit. 72,8 procent van de 3.501 Franstalige internetgebruikers denken dat de PS de cumultopper is en dat is ook echt het geval, zo blijkt.

In de top 100 van de gecumuleerde bezoldigde en niet-bezoldigde mandaten weegt de PS flink door, op verre afstand gevolgd door MR en Ecolo. Als je puur naar de bezoldigde mandaten kijkt, is het verschil minder groot, maar de top 3 blijft identiek.

Perceptie
Kijk je tot slot naar het gemiddelde aantal cumuls per mandataris, dan staan sp.a en PS zowel in totaal als bij de bezoldigde mandaten op kop. In Vlaanderen doen Open Vld en CD&V het op dat vlak ook niet mis. In Wallonië staan MR- en cdH-partijleden ook in de top drie.

Voor de duidelijkheid: mandaten cumuleren is niet verboden, hoogstens bij sommige functies ietwat aan banden gelegd. Toch worden er bij tijd en wijlen vragen over gesteld, omdat het - op z'n minst al in de perceptie - onmogelijk lijkt om tientallen mandaten tegelijk volwaardig in te vullen én te combineren met een politieke job.