Deze politieke kleppers raakten niet herverkozen

Uittredend kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA), Vilvoords burgemeester Hans Bonte, Wouter Van Besien (Groen), Veli Yüksel (Open Vld, ex-CD&V), Ludo Van Campenhout (N-VA) en Luk Van Biesen (Open Vld)
belga - photo_news Uittredend kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA), Vilvoords burgemeester Hans Bonte, Wouter Van Besien (Groen), Veli Yüksel (Open Vld, ex-CD&V), Ludo Van Campenhout (N-VA) en Luk Van Biesen (Open Vld)
Verkiezingen leveren steevast winnaars op en nieuwe gezichten in de Kamer en het Vlaams Parlement. Dat betekent echter ook dat een aantal bekende gezichten uit het federale en het Vlaams halfrond verdwijnen. Een overzicht.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

KAMER

N-VA verliest de meeste Kamerzetels en dat betekent dus ook dat de partij de meeste vertrekkers ziet. Opvallendste naam is ongetwijfeld Kamervoorziter Siegfried Bracke.  Bracke duwde de Oost-Vlaamse Kamerlijst en was lange tijd in de running voor een zetel, maar die gaat uiteindelijk naar N-VA-jongerenvoorzitter Tomas Roggeman.  Ook Antwerps schepen Ludo Van Campenhout raakte ondanks 15.000 voorkeurstemmen niet verkozen op de Antwerpse Kamerlijst en wijt dat aan zijn plaats - de 20ste - op die lijst. Ook deze N-VA’ers verdwijnen uit het federaal halfrond:  Johan Klaps, Koenraad Degroote, An Capoen, Brecht Vermeulen, Daphne Duméry, Werner Janssen, Peter Luykx, Lies Jans en Lieve Maes. 

Ook bij Open Vld verschillende namen die niet terugkeren in de Kamer: Veli Yüksel (die kort voor de verkiezingen van CD&V overkwam), voormalig Vlaams minister en burgemeester van Kapellen Dirk Van Mechelen, Luk Van Biesen (kopstuk van de Open Vld in de Vlaamse Rand), Nele Lijnen en Sandrine De Crom.

 Idem bij CD&V, dat verschillende oudgedienden uitzwaait: Griet Smaers, Roel Deseyn, Stefaan Vercamer, Maasmechels burgemeester Raf Terwingen en Sonja Becq.

Bij Groen verdwijnen Anne Dedry en Ingrid Pira, die uit het Vlaams parlement overkwam. Bogdan Vanden Berghe, de ex-topman van 11.11.11., raakte niet verkozen. Bij sp.a verdwijnt Vilvoords burgemeester Hans Bonte. Ook oud-burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte kon tijdens zijn laatste campagne geen plek meer bemachtigen. 

Rik Daems (Open Vld) - Helga Stevens (N-VA) - Michel Doomst (CD&V).
photo_news - mozkito Rik Daems (Open Vld) - Helga Stevens (N-VA) - Michel Doomst (CD&V).

VLAAMS PARLEMENT

Meest in het oog springende naam van de Vlaams parlementsleden die niet raakten herverkozen is voormalig Groen-partijvoorzitter Wouter Van Besien.  Zijn ruim 8.000 voorkeurstemmen als lijstduwer volstonden niet om één van de vier zitjes te veroveren.

Moeten ook vertrekken uit het Vlaams parlement: Leuvens Open Vld-kopstuk Rik Daems  en zijn partijgenoot Jo De Ro.  Opmerkelijk bij Open Vld in West-Vlaanderen: Franceso Vanderjeugd, ooit de jongste burgemeester van het land, die zijn plaats afstond aan Mercedes Van Volcem is zijn zetel kwijt. Hij haalde op plaats vier meer dan 18.000 voorkeurstemmen, 5.000 meer dan Van Volcem. Toch is zij verkozen, omdat ze een hogere plaats had op de lijst.

Bij N-VA raakten de Oost-Vlaamse N-VA’ers Helga Stevens,  Miranda Van Eetvelde  en Ingeborg De Meulemeester niet herverkozen. Datzelfde lot is beschoren voor de Antwerpse districtsburgemeester Paul Cordy en Jelle Engelbosch (Sint-Truiden).

CD&V: Michel Doomst, burgemeester van Gooik, vooral bekend ten tijde van Brussel-Halle-Vilvoorde, en voormalig Brasschaats burgemeester Dirk de Kort  verdwijnen uit Vlaamse halfrond.

Bart Staes (Groen) - Mark Demesmaeker (N-VA) - Ivo Belet (CD&V).
belga - mozkito - photo_news Bart Staes (Groen) - Mark Demesmaeker (N-VA) - Ivo Belet (CD&V).

EUROPEES PARLEMENT

De groenen vallen terug naar één zetel en moeten daarom noodgedwongen afscheid nemen van Bart Staes. Zijn plaats gaat naar Petra De Sutter. Zo komt voor Staes een einde aan twintig jaar carrière in het Europees Parlement. “Ik denk dat ik daar iets heb betekend”, meent hij. “Maar het was tijd voor vernieuwing. Een tweede zetel was natuurlijk fantastisch geweest, maar met Petra blijft de partij Europees in goede handen.”

Bij N-VA raakte Mark Demesmaeker ondanks 84.000 voorkeurstemmen niet verkozen.  De Hallenaar zetelde sinds 2013 in het Europees Parlement.

Ivo Belet, Europees parlementslid voor CD&V sinds  2004, is zijn zetel kwijt.
81 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Andy Verachtert

  Ja, politiek is een onzekere stiel. De afvallers wordt een lange rust gegund, waarin ze kunnen bekomen van de zware job die ze uitgeoefend hebben. De vele euro's die ze meenemen zullen zeker een troost zijn.

 • Jacques Vossen

  Ik lees in de Tijd dat er 22 miljoen klaarligt voor de afgedankten... Ze huilen allemaal dikke tranen op weg naar de bank. Onze eerste burger mocht zo'n kleine 1,2 miljoen verdienen en mag dan nog eens langs AF passeren... En dan maar zeuren dat wij niet meer voor de trado's stemmen. Toch raar dat de media daar niet meer spel over maken. Volgende verkiezing maar afwachten?

 • michel mans

  Indien ik ontslagen wordt, krijg ik alleen mijn C4 , geen premie zoals die mannen en vrouwen. Schande eerste klas. Ik weet nu waarom zij zo graag in de politiek gaan.

 • Ludo Van Beylen

  Men oogst wat men zaait maar dat wil niet zeggen dat men met ons belastingsgeld moet gaan lopen. Als men dat moest doortrekken in de prive: 2maanden loon voor elk jaar dat men gewerkt heeft, niemand zou nog volk aanwerven. Voor mij zijn het gewoon profiteurs in t kwadraat.

 • Marcel Willems

  voor de NVA niet herverkozenen is er geen probleem.Met de partijtoelage die als de partij met de meeste zetels is er geld te over om die arme leden op te vangen.