Deze horecazaken in Brussel verwelkomen moeders om borstvoeding te geven

iStock
Moeders en hun jonge baby's zijn voortaan welkom om borstvoeding te geven in achttien Brusselse horecazaken die #breastfriend zijn. De Brussels staatssecretaris Bianca Debaets lanceerde vandaag samen met de mobiele vroedvrouwen van Wheels of Care de campagne in de koffiebar Gruun.

Uit onderzoek blijkt dat slechts een op de twee moeders borstvoeding durft te geven in het openbaar. Vaak hangt er nog te veel taboe rond en zijn horecazaken schuchter ten opzichte van borstvoeding. Daardoor moeten moeders zichzelf bedekken, worden ze verwezen naar het toilet of moeten ze zelfs de zaak verlaten. "Borstvoeding zou normaal moeten zijn in elke zaak, want er is niets natuurlijkers dan je eigen kind de borst geven", stelt Debaets.

De #breastfriend-horecazaken geven met een sticker op de deur aan dat ze open staan voor borstvoedende mama's. Ook een borstvoedingskussen en verversingstafel zullen aanwezig zijn. Voor de moeders wordt het zo makkelijker om opnieuw sociale contacten op te nemen. 

"Uit isolement raken"
"Borstvoeding geven mag geen drempel zijn, want mama's moeten ook uit hun isolement geraken", zegt Bianca Eerens, vroedvrouw bij Wheels of Care. "De baby's drinken in de eerste zes levensmaanden enkel melk, dus betekent borstvoeding weigeren de baby zonder eten laten."

De deelnemende #breastfriend-horecazaken zijn allemaal terug te vinden op de website breastfriends.brussels. Daarnaast wordt borstvoeding ook toegelaten in alle Brusselse gemeenschapscentra.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jasmien D'hondt

  Goed initiatief, maar persoonlijk vind ik dat dit label zelfs niet zou moeten nodig zijn. Mijn dochter is nu 5,5 weken en als ze honger heeft, dan krijgt ze de borst, thuis of in het openbaar. Een babytje dat honger heeft moet eten en kan geen rekening houden met meningen van mensen die die dit provocerend zouden vinden. Alle deskundigen raden trouwens aan om met een kindje buiten te komen, dus volg ik dat advies en laat ik de andere meningen graag aan mij voorbij gaan.

 • Darry Yazid

  Christiane verbeek dus zolang je een kind borstvoeding moet geven mag je niet in het openbaar komen? Een plaatsje apart is niet altijd te vinden. Dus baby's mogen niet naar buiten? Waar is de tijd dat kunstvoeding nog niet bestond. En inderdaad met een decolleté of minirok dat mag dan weer wel. Waar gaat de maatschappij naar toe dat borstvoeding niet normaal is..

 • Evelien Bostoen

  Al 9 maanden lang geef ik borstvoeding op verzoek, altijd en overal. Zelfs bij vrienden aan tafel (Ik pols wel even of het ok is, anders zet ik me even in de zetel.) of te midden van de Gentse Feesten. Je ziet er niets van, zelfs niet van het aanleggen. Waarom zou je baby voeden, provoceren zijn? Wij eten en drinken toch ook overal? Ik zie wel andere dingen gebeuren in het openbaar ...

 • Tinne Jenet

  Al 5,5 maand krijgt mijn zoontje borstvoeding. Gewoon wanneer hij er om vraagt. Wij eten en drinken ook wanneer we er behoefte aan hebben. Jammer voor de hypocrieten die een stuk blote borst met baby voor, niet kunnen verdragen. Ik wil evengoed hun boertige tafelmanieren niet zien. Dus kijk ik weg. Simpel. Niemand is verplicht ergens naar te kijken

 • Jean West

  Seks is ook natuurlijk maar als men dit dan op een toren doet is het kot te klein.