Deze friturist trekt ten strijde tegen Europa: hoe warm moet je frieten nu eigenlijk bakken?

Eric Duhamel voor zijn Fritkot Bompa in Brussel.
Franky Verdickt Eric Duhamel voor zijn Fritkot Bompa in Brussel.
Nieuwe Europese regelgeving zou de manier waarop we in België frieten bakken veranderen. Maar dat is buiten een Brusselse friturist gerekend. Hij laat zich niet zomaar de les lezen, en heeft een brief naar de Europese Commissie geschreven.

"Dear people, dear lovers from the real frites", zo begint Eric Duhamel van Fritkot Bompa zijn brief, die nu op de website van de Commissie te lezen is. Duhamel is de eigenaar van Fritkot Bompa, opgericht anno 1971, in hartje Elsene en dus op een boogscheut van de Europese wijk. De zaak heeft nog de feel van een authentiek frietkot, en Duhamel houdt het ook graag "eighties".

Maar al lijkt het fritkot van buitenaf misschien wat ouderwets, binnenin staat modern materiaal, zegt Duhamel. Nog aanwezig is zijn eigen ervaring (twintig jaar al) om de frieten perfect te bakken. Duhamel heeft zijn vak in de hotelschool geleerd en als andere frituristen of de Europese Commissie dan vragen hebben, geeft hij graag antwoord.

"Ik hoor vaak dat je toch geen frieten op 120 graden kunt voorbakken", zegt hij. "Maar dat kan wel. Je moet alleen goed de baktijden respecteren en genoeg frieten op voorhand bakken. Helaas hebben veel frituristen niet het geduld, zeg maar de passie, om dat te doen." 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Perry

  Ik bakte ze voor op 140° en afbakken op 180°

 • Francinne Declerque

  net vandaag na 10 jaar een frietpot besteld, omdat frietkoten niet genoeg open zijn, te gierig zijn om genoeg personeel achter de toog te zetten, te lang wachten is op een pakje friet, en de pakjes steeds kleiner worden en de prijzen steeds duurder, dus roofzelfstandigen dringend herscholen naar loonslaaf.

 • skandar hussein

  binnenkort komen ze van huis tot huis controleren....

 • pat geen

  Vraag ze even die gasten om zelf te tonen hoe het moet om frieten te bakken denk dat ze in hun schelp zullen kruipen

 • Etienne Boeckx

  Het is straf dat Europa zich gaat moeien met koken en bakken overbetaalde nooit gewerkte politici hou u beter bezig met een eerlijk uniform belasting stelsel dat is waar wij u voor betalen !